Tropy a pak bouřky? Počasí opět ukáže svou sílu

Zažíváme první tropický týden tohoto roku. Tento týden padne teplotní hranice, při které můžeme považovat den za tropický (nad 30°C) na většině míst. U nás jakožto v jednom z nejteplejších míst Česka máme tuto jistotu dvojnásobnou. Již se ale začíná pomalu mluvit o silných bouřkách, které by mohly po tropech následovat.

Dnes a zítra bude ještě klidné tropické počasí, byť se ale může nějaká ta bouřka z tepla vytvořit. Teploty se budou pohybovat okolo zmíněných tropických hodnot. Zlom přijde ve čtvrtek během dne, kdy mají podstatnou část našeho území zasáhnout silné bouřky.

Pokud jste fanda do počasí, asi vám neunikl fakt, že podobná situace je v druhé polovině června poměrně častá. O to víc, když mluvíme o Lysé nad Labem, kterou zasáhne v tento čas ta nejsilnější bouře v bouřkové sezoně (cca květen až září).

Vzpomínka na rok 2019. Příval vody a kroupy jako pingpongové míčky

Nedávno jsme si připomínali událost, kdy silná bouře zasáhla Lysou nad Labem a okolí. Bouře například tehdy předčasně ukončila hudební festival v Milovicích. Voda ovšem nepotrápila jen festival Votvírák, ale i okolí Lysé nad Labem. Silnice na Starou Lysou byla několik hodin uzavřena, neboť byla pod vodou. Situace byla vážná i na Řehačce, kde voda zatopila několik sklepů. Stejná situace pak byla i například v Káraném nebo Sojovicích.

Doufejme tedy, že se letošní bouřková sezóna obejde bez větších škod a zůstane jen u předpovědí a varování.


Komentáře

Autor:Tomáš Vožeh

Zakladatel informačního webu www.lysecko.cz. Autor příspěvků na webu a správce sociálních sítí Lysá nad Labem - Lysecko.cz na Instagramu, Facebooku a Twitteru. Obyvatel Lysé nad Labem (Řehačky). Nadšenec do moderních technologií a sociálních sítí. Fanoušek Applu a pražské Sparty.