Podzimní zprávy z okolí

Rok se s rokem sešel a krajina se opět zabarvila do typického říjnového pestrobarevného hábitu. Děti již za sebou mají své první prázdniny ve školním roce 2018/2019 a v obchodech se postupně objevuje zboží, které naznačuje, že se čas Adventu pomalu ale jistě blíží.

Počasí, jak jsme si už letos asi zvykli, zrovna nepřipomíná typický sychravý podzim. Naopak. Pár dnů se sice déšť a typický podzimní vichr objevil, ale nadprůměrnému teplému a suchému počasí konkurovat skutečně nemůže. Teploty v těch dnes přesahují i hranice 15°C a srážkový deficit z léta se stále prohlubuje. O teplém počasí svědčí i to, že se našlo pár otužilců, kteří ještě tento víkend okusili navzdory teplému počasí chladné proudy Labe.

O víkendu se kromě oslav 100 let založení Československa, které oslavovala celá bývalá federace, také posouval čas zpět na „ten správný zimní“ tedy středoevropský. Otázka je, zda-li nebyl tento posun poslední. Hodně se spekuluje o ustálení letního času, který by sice přinesl pozdní východy slunce, ale zachoval by krásné letní večery, kdy je světlo i po 21h. 

S posunem času mnoho lidí zazimovalo i svoje zahrádky u chat a domečků. Především chataři by měli myslet, aby své rekreační příbytky dobře zabezpečili například před mrazem a zloději. Nutné je vypustit vodu z celého systému tak, aby případný mráz neponičil například trubky či jiné části zařízení.

Ač již není činnost zlodějů v okolí závratná tak, jako tomu bylo v minulosti, tak i přesto se doporučuje věnovat zvýšenou pozornost zazimování chat jako takových. Především se doporučuje nenechávat v chatě nic cenného, co by mohlo zloděje lákat. Taktéž je třeba se  vyvarovat volně zanechaného zahradního náčiní (krumpáč, rýč, sekyrka), které by případnému zloději cestu do objektu usnadnilo.

Krásný podzimní čas všem!

 

 

Komentáře

Autor:Tomáš Vožeh

Zakladatel informačního webu www.lysecko.cz. Autor příspěvků na webu a správce sociálních sítí Lysá nad Labem - Lysecko.cz na Instagramu, Facebooku a Twitteru. Obyvatel Lysé nad Labem (Řehačky). Nadšenec do moderních technologií a sociálních sítí. Fanoušek Applu a pražské Sparty.