Ročenka 2020. Rok na který se nezapomene

Jsou roky, po kterých lidově řečeno „neštěkne ani pes“. Málokdo si dnes dokáže vybavit nějakou globální událost například z roku 1994, 2005, 2011 nebo 2017. Pak jsou zde ovšem roky jako 1989, 1993, 2001 nebo 2002. Ať už jde o revoluci, vznik ČR, útoky na Ameriku či největší povodně v novodobé historii. Rok 2020 se bezesporu zapíše k těm letopočtům, které se v očích žijící generace zapíší jako nezapomenutelné.

Psát o roku 2020 je nevděčná práce. První dva měsíce roku 2020 sice byl ještě v poklidném duchu, ovšem od března bylo po téměř celý rok tématem pandemie koronaviru. Téma, která na nás “útočilo“ ze všech stran tu s námi bylo od března s menší letní přestávkou prakticky celý rok a zastínilo tak skoro všechny další události.

Klidná a zima byla předzvěst neklidného jara

Zima 2020 byla tradičně teplá a téměř bez sněhu. to, že Vánoce 2019 byly bez sněhu snad není nutno zmiňovat. Zimní měsíce byly zimní minimálně. Díky tomu mohly pokračovat stavební práce nejen ve městě, ale i v jejím okolí. Řeč je především o rekonstrukci traťového úseku Lysá nad Labem – Čelákovice, která trvala celý rok 2020 a znamenala komplikace především pro obyvatele Byšiček a Řehačky, neboť rekonstrukcí prošel i železniční přejezd, přes který vede jediná asfaltová cesta do těchto dvou obcí. Komplikace postihly i dojíždějící do Prahy. Díky rekonstrukci tratě měly spoje k tradičnímu zpoždění ala České dráhy vždy ještě nějaký přídavek navíc.

Na dva měsíce (vždy po měsíci) tak museli vzít za vděk obyvatelé polní cestou, která nebyla především po deštích žádný přepych. Rekonstrukcí prošel i úsek silnici II/272. Úsek od skleníků v Litoli, přes most Bohumila Hrabala, až po odbočku směr Semice, byl v rekonstrukci více jak dva měsíce. Prodleva byla způsobena především začínající pandemií koronaviru, který změnil život nejen v ČR doslova od základu.

Jaro, které změnilo svět

Krize ohledně pandemie začala v České republice v březnu. Situace, kterou mnozí lidé zažívali poprvé v životě, se zcela jistě zapíše do historie. Celá situace začala ale o měsíc dříve, kdy se vir, který se poprvé objevil v Číně rozšířil do Itálie. Byla pouze otázka času, kdy se vir objeví v České republice.

Již 11. 3. 2020 se zavíraly první obchody, školy a akce byly omezeny nad 100 lidí. Netrvalo dlouho a byla přerušena fotbalová liga, zavřena kina, divadla a prakticky se zastavil život. Následovalo vyhlášení stavu nouze a karanténa byla uvalena na celou zemi. Lidé chodili pouze do práce, na nákup a zase domu. V tu dobu již byla slova jako rouška, karanténa nebo lockdown slyšet denodenně a téměř „na každém kroku“.

Většina firem ovšem výrobu či chod zastavilo. Nakažení byli samozřejmě i v Lysé nad Labem. Přesný počet bohužel není znám, neboť ministerstvo na jaře data z jednotlivých obcí neposkytovalo. Pro představu ale uveďme, že do 20.3 se v celé ČR nakazilo 833 lidí (dobře si to číslo zapamatujte)

Koronavirus v roce 2020 zasáhl i Lysou
Koronavirus se nevyhnul ani Lysé nad Labem

Pandemie trvala i přes Velikonoce, které díky tomu byly první svého druhu. Celá “koronasituace” trvala až do konce dubna. Díky obrovské vlně solidarity, kdy si lidé vzájemně například šili roušky a včasným a rychlým opatřením, jsme z této krize jako země vylezli opravdu jako jedni z nejlepších na světě. Dnes již legendární hláška premiéra Babiše “best in covid” (nejlepší v kovidu) byla předčasným radováním se. Vše se tehdy rozvolnilo a až na roušky v pražském metru se život vlastně vrátil do starých kolejí.

Žabák a byty v Milovicích. Květnové téma č. 1 a 2

Již v květnu začaly Lysou hýbat dvě kauzy. První z nich byl (ne)mokřad Žabák, na kterém chtěla radnice města společně se Středočeským krajem postavit tzv. svět záchranářů. Po vlně odporu od opozičních politiků, ale i od obyvatel Lysé nad Labem, za které orodoval i samotný ministr zemědělství, se projekt neuskutečnil.

Druhé téma se pak týkalo prodeje bytů v Milovicích, které opět rozdělilo nejen zastupitelstvo na dvě názorové skupiny. Vládnoucí koalice byla po pro prodej s vidinou velkého přílivu peněz a tudíž i velkých investic v Lysé nad Labem. Opozice byla s názory na opačném břehu. Její názor na to, aby se byty alespoň prozatím neprodávaly, se podepsalo mnoho obyvatel Lysé nad Labem. Počet podpisů byl takový, že stačil na vyhlášení místního referenda, které se mělo konat společně s volbami do zastupitelstva Středočeského kraje na podzim tohoto roku.

Květen 2020 - Byty Milovice a Žabák
Byty v Milovicích a (ne)mokřad Žabák. Květnová témata, která hýbala Lysou nad Labem
Jaro 2020 nebylo jen špatné

Na jaře bylo živo i na Řehačce. Po uvolnění opatření proti šíření pandemie bylo na Řehačce plno akcí u místní hospody, která po letech strádání opravdu ožila. Ožilo i její okolí, kde vyrostlo zcela nové hřiště. Využití má především pro fanoušky nohejbalu. Oprava komunikací probíhala po částech téměř celou letní sezónu. Taktéž bylo znovu zprovozněno odpočívadlo, které loni muselo ustoupit výstavbě nového mostku.

Mezitím přišlo plno pozitivních zpráv, které jsme po pandemickém jaru potřebovali jako sůl. Potvrdilo se, že do Lysé zamíří dva další supermarkety. Tesco již nějaký čas zde prodejnu plánovalo, ale přípravy prodejny Kaufland byla v polovině roku příjemná novinka. Konec monopolu Penny Marketu je tedy opět blíže.

Stavby, které se z více důvodů o nějaký čas protáhly, byly dokončeny ještě před letními prázdninami. V polovině června se otevřelo parkoviště P+R u nádraží. Bohužel toto parkoviště se v Lysé nesetkalo s úspěchem v podobě využití. Parkoviště bylo celý rok téměř prázdné. Zda-li je za nevyužíváním delší cesta k nádraží nebo to, že lidé zkrátka v tomto zvláštním roce vlaky nevyužívali se dozvíme až tehdy, až se situace ohledně koronaviru uklidní a vlaky bude využívat stejný počet cestujících jako před začátkem pandemie. Ve stejný čas byla taky konečně znovu zprovozněna silnice II/272 směr Starý Vestec.

Klidné a průměrné léto. Díky bohu!

Tak jak byla letošní zima teplá, bylo léto naopak průměrné. Teploty, které sahaly až k 40 stupňů, které jsme znali z let předešlých, vzaly za své. Příjemné teplé léto okořeněné o pár tropických dní vyhovovalo téměř každému. Zda-li za letošní “chladnější” léto může absence letadel na obloze, která se díky pandemii do vzduchu téměř nedostala, necháme konspirátorům, kteří měli v letošním roce ve svých konspiračních teorií podobnou úrodu jak houbaři po výbuchu černobylské elektrárny.

Dobré zprávy přicházely i na dále. Milovníci amerického stylu stravování budou mít svoje svatostánky zase o něco blíže. U Benátek nad Jizerou totiž již letos vyrostla pobočka amerického fastfoodového řetězce Burger King. Do budoucna by ho měl ještě doplnit jeho slavnější brácha McDonalds.

Léto i v srpnu pokračovalo ve svém mírném tažení letošním rokem. Již na konci srpna se začala Lysá a její obyvatele připravovat na další uzavírky, které na nějaký čas znepříjemní jejich životy. Po dlouhých letech odkladu se město a kraj konečně pustily do oprav páteřních komunikací ve městě. Konkrétně jde o ulice Mírová a ČSA, které se na rok promění ve staveniště.

Kočičí hlavy v ulici Mírová a ČSA? Již brzy minulost.
Září 2020 – Děti jdou (na chvilku) do školy. Meteostanice spuštěna.

Ještě donedávna měla Lysá nad Labem svojí (ne)oficiální meteostanici, kterou zde již pěknou řádku let provozoval místní nadšenec do meteorologie. Bohužel již loni byl provoz meteostanice ukončen. Proto jsme se rozhodli v tomto projektu pokračovat. Od 1. 9. 2020 má tak Lysá opět svojí meteostanici.

Objízdná trasa okolo školy, která vznikla v důsledku uzavření ulice ČSA, se již od začátku školního roku měnila v kolabující komunikaci, za kterou by se nemuselo stydět ani největší parkoviště České republiky dálnice D1. Ovšem v tu dobu o sobě dal opět vědět ten hnusák, který začíná na písmeno “K”, na který lidé během klidného léta zapomněli (nebo spíše zapomenout chtěli). Vir se bohužel vrátil a vrátil se v daleko větším měřítku. Bohužel v důsledku konaní voleb se s opatřeními čekalo příliš dlouho. To co zafungovalo na jaře, tak na podzim totálně pohořelo. Vládní opatření byly terčem nejen zloby, ale především posměchu. Ta tam byla solidarita, která utla tipec viru na jaře.

Smutná událost se stala 30.9. 2020, kdy v ranních hodinách byl požárem poničen čerstvě zrekonstruovaný dům v ulici Na Františku, který měl sloužit obyvatelům v nouzi. Požár se podařilo dostat pod kontrolu velmi rychle, ale i tak byly škody bohužel velké a zahájení provozu tak bylo opožděno. V září byla zahájena výstavba druhé cyklověže. Tentokrát na Litolské straně. Taktéž byla zahájena rekonstrukce ulice U Nové hospody.

Volby 2020 – ANO jde do opozice. Byty se prodávat nebudou

Již zmíněné volby rozhodly o změně na kraji. Vládnoucí ANO se odebralo do opozice. Vítězné hnutí STAN spojilo síly s ODS, Piráty a Spojenci pro Středočeský kraj a utvořilo tak koalici. Referendum v Lysé dopadlo jednoznačně pro neprodej bytů, které tak díky tomu nadále zůstávají v majetku města.

Po volbách 2020 přišla odložená protiepidemická opatření, která opět uzavřela obchody, školy, kina, divadla a další. Novinkou byl také zákaz vycházení v noci, který byl naposledy zaveden za II. světové války. Nakažených tímto typem koronaviru bylo daleko více než při první vlně na jaře. Pro představu v druhé polovině října byly denní přírustky i okolo 16000 behěm jednoho dne. Tak schválně, kdo si zapamatoval číslo okolo 820 nakažených z odstavce, který popisoval jarní vlnu?

Koronavir ochromil i Lysou nad Labem, kde bylo taktéž plno nakažených. S vysokým počtem nakažených se potýkal především domov důchodců. Špatná situace byla i na MěÚ, kde odbory školství, sociálních věcí zdravotnictví a kultury skončily v karanténě a byly na nějaký čas uzavřeny V říjnu byly stejně jako na podzim zrušeny všechny kulturní akce. Takové výstaviště v Lysé nad Labem tak většinu podzimu zelo prázdnotou. Zrušen byl i tradiční řemeslný jarmark, který byl právě zrušen již na jaře.

Typicky šedivý listopad a opětovný lockdown

V první polovině listopadu, kdy v České republice vrcholila druhá vlna pandemie koronaviru a svět řešil prezidentské volby v USA, připomínalo typické podzimní počasí. Inverzní charakter počasí byl znát každý den. Kdy se teploty pohybovaly do 10°C a nepříjemná podzimní šeď byla všude přítomná. To, že je celý rok tak nějak zvláštní, dokázal i fakt, že i v den sv. Martina, který připadá na 11. listopadu a kdy restaurace tzv „praskají ve švech“ zely tyto provozovny prázdnotou, neboť stále platila ta nejpřísnější opatření proti koronaviru (mimo jiné zákaz vycházení po 21h). V Lysé byly tak zrušeny další akce na místním výstavišti. Tradiční Autosalon a výstava Exotika se tak letos nekonaly.

Druhá polovina listopadu roku 2020 již byla tradičně podzimní. Objevily se první ranní mrazy (i okolo -3°C) a s tím spojené například škrábání námrazy s aut, které k tomuto období zkrátka patří. Opatření proti koronaviru asi zabrala a tak se opět mohlo začít s postupným rozvolňováním v podobě návratů některých ročníku zpět do škol. Na samotném konci listopadu se pak postupně začaly otevírat první obchody.

Na konci listopadu (konkrétně 28. 11.) se na náměstí v Lysé rozsvítil tradiční vánoční stromeček. Stromeček byl však jediná viditelná tradice. Trhy, svařák, slavnostní rozvícení od starosty města nebo tradiční hudební vystoupení, se letos nekonalo.

Fronta před obchody jako z minulého režimu? I takový byl rok 2020
Prosinec – Atypický rok = atypický advent

Prosinec začal tak, jak listopad skončil. Typickým charakterem pro toho období. Na začátku prosince(konkrétně 3. 12. 2020) pak napadl první sníh letošní zimy. Atypický byla i letošní Mikulášská nadílka. Bohužel vir, který letos decimoval zemi se nevyhnul ani peklu a nebi a tak musel Mikuláš i jeho pomocníci čert a anděl nadělovat s nasazenou rouškou.

3. 12. 2020 se konečně opět otevřeyi obchody a služby a ač nařízení (1 osoba na 15m2) stále platila, lidé vzali obchody po dlouhé odmlce útokem. Přeci jen do Vánoc zbývalo pouhých 22 dnů.

V Lysé před Vánoci začala technologická zimní technologická přestávka na rekonstruovaných páteřních komunikací. Práce budou pokračovat až po Novém roce. Ovšem pouze v případě, zda-li počasí bude přát.

Mezitím protiepidemický systém PES opět zaštěkal a po čtrnácti dnech se zase začaly zavírat restaurace, bary, fitness centra a další. Nařízení se i tentokrát stala terčem posměchu a zloby. Lidé již opatřením nevěří. Zákaz prodeje (ač toto nařízení trvalo pouze pár dnů) například kávy přes výdejní okénko, je krásným příkladem zmatku, kterých v nařízeních v poslední době bylo požehnaně.

Vánoce 2020 budou jiné
Nejen Vánoce byly v letošním roce specifické
Rok 2020 – rok, který změnil svět

V úvodu ročenky jsme zmínili léta jako 1989, 1993 či 2001. Možná to zní přehnaně, ale rok 2020 se mezi tyto roky, které změnily naše životy, bezesporu patří. Může se nám to zdát „přitažené za vlasy“, ale s klidnou hlavou se dá říct, že svět již asi nikdy nebude takový, jako byl před rokem 2020.

Rok 2020 byl těžký ve všech směrech. Plno věcí však již díky němu vnímáme jinak, než kdy jindy. Po několikaměsíční distanční výuce již plno studentů a žáků nebude na docházení do škol nadávat. Plno lidí nebude brát jako samozřejmost si vyjít večer ven „na jedno“, na koncert nebo jen tak na procházku. Od letošní roku totiž víme, že stačí málo a všechno může být rázem jinak. Pojďme na to nejen v roce 2021 nezapomenout.

Komentáře

Autor:Tomáš Vožeh

Zakladatel informačního webu www.lysecko.cz. Autor příspěvků na webu a správce sociálních sítí Lysá nad Labem - Lysecko.cz na Instagramu, Facebooku a Twitteru. Obyvatel Lysé nad Labem (Řehačky). Nadšenec do moderních technologií a sociálních sítí. Fanoušek Applu a pražské Sparty.