Neklidné Vánoce na Řehačce – Povodně 2023

Dlouhých (vzhledem k životu u vody) deset let uběhlo od poslední velké vody v červnu roku 2013. V uplynulých dnech si však matka příroda zvolila vrátit se s úroky a opět nám ukázala, jakou sílu dokáže mít.

Situace naznačovala svoji eskalaci již několik dní před Vánoci, kdy byla vydána předpověď velkého množství srážek. Ty se nejprve projevily ve formě těžkého sněhu, který následně přešel v hustý a vytrvalý déšť na celém území, bez ohledu na nadmořskou výšku. K tomu se přidal i čerstvý vítr, který působil jako fén, spouštějící masivní tání sněhu.

Tradičně nejvíce postiženým místem byla Řehačka a místní náměstíčko se smuteční vrbou (Plácek). Hladina vody v Labi začala stoupat již v pátek. Během víkendu se situace zhoršovala, a na Štědrý den již voda zaplavila spodní části místních zahrad. Na Boží hod vánoční (25. 12. 2023) se situace začala dramatizovat, kdy voda začala „šplouchat“ o spodní konstrukci mostu přes Řehačku. Hladina vody neustále stoupala v Labi, Mlynaříci a Řehačce.

I v úterý pokračoval nárůst hladiny vody. V té době bylo již zatopeno několik zahrad a zejména sklepů a suterénů místních nemovitostí. Most přes Řehačku byl zaplaven, a večer začala voda protékat na Náměstíčko (Plácek). Ještě večer většina obyvatel odstranila svá auta na vyvýšená místa u popelnic pro tříděný odpad.

Rychlý nárůst hladiny a kulminace

Přes noc se stalo to, čeho se všichni obávali. S nástupem světla byl odhalen pohled na zcela zaplavený Plácek. V té době docházelo k nejvyššímu nárůstu hladiny vody, kdy bylo během několika hodin zatopeno přes deset zahrad, sklepů, kůlen a suterénů. Celou dobu situaci monitorovala policie (městská i státní) a samotný starosta města Lysá nad Labem.

Čas vrcholu situace se neustále posouval. S ochlazením na horách však masivní tání sněhu ustalo, a odpoledne 27. 12. 2023 se voda konečně zastavila. Hladina překonala úrovně z povodní v letech 2010, 2011 a 2013.

Komentáře

Autor:Tomáš Vožeh

Zakladatel informačního webu www.lysecko.cz. Autor příspěvků na webu a správce sociálních sítí Lysá nad Labem - Lysecko.cz na Instagramu, Facebooku a Twitteru. Obyvatel Lysé nad Labem (Řehačky). Nadšenec do moderních technologií a sociálních sítí. Fanoušek Applu a pražské Sparty.