Lysá nad Labem volí prezidenta #1

Nejdůležitější volby v roce 2023 jsou za dveřmi. Již 13. a 14. ledna budeme volit budoucího prezidenta České republiky. Volby prezidentské jsou podobné těm senátním. Pokud tedy v prvním kole ani jeden kandidát nezíská 50% (velmi pravděpodobná varianta) bude se na konci ledna konat kolo druhé, kam postoupí dva nejúspěšnější kandidáti z první kola.

Přímá volba prezidenta se koná od roku 2013, kdy se v rozhodovalo mezi Milošem Zemanem a Karlem Schwarzenbergem. První i druhé kolo vyhrál právě druhý jmenovaný. Na celostátní úrovni však byla situace trochu jiná, a proto se prvním prezidentem, zvolený lidmi, stal právě Miloš Zeman.

Lysá nad Labem (skoro vždy) proti proudu

Podobná situace byla i v roce 2018, kdy ovšem v prvním kole vyhrál Miloš Zeman i v Lysé nad Labem (byť to bylo o pouhých 67 hlasů). Ve druhém kole pak ale v Lysé nad Labem našel pokořitele v podobě Jiřího Drahoše. Na celostátní úrovni však ale opět vyhrál i tentokrát Miloš Zeman.

Letos máme favority celkem tři. Kromě generála Petra Pavla a Danuše Nerudové, se mezi největší favority řadí i ex-premiér Andrej Babiš. V Lysé nad Labem si to v prvním kole rozdají s největší pravděpodobností Danuše Nerudová a generál Pavel. Andrej Babiš samozřejmě své příznivce v Lysé nad Labem jistojistě najde také. Avšak obliba jeho osoby, stejně tak jako hnutí ANO, zde není taková, jako tomu je třeba v jiných městech. 

Stejně jako u předchozích voleb i u těch prezidentských chystáme on-line zpravodajství o průběhu a výsledcích nejen v Lysé nad Labem.


Komentáře

Autor:Tomáš Vožeh

Zakladatel informačního webu www.lysecko.cz. Autor příspěvků na webu a správce sociálních sítí Lysá nad Labem - Lysecko.cz na Instagramu, Facebooku a Twitteru. Obyvatel Lysé nad Labem (Řehačky). Nadšenec do moderních technologií a sociálních sítí. Fanoušek Applu a pražské Sparty.