Meteorologické okénko: Říjen 2023 byl nejteplejší v historii….už zase

Z pohledu meteorologů máme za sebou další rekordně teplý měsíc, a padlo několik rekordů.

Říjen 2023 byl opět rekordně teplý. V historii měření od roku 1960 nebyl teplejší říjen než ten, který právě skončil. Průměrná teplota byla v předešlém měsíci 13,4°C, což překonalo rekord z roku 2001, kdy průměrná teplota dosáhla 12,8°C.

Padly také další rekordy. Například dne 2. října 2023 teplota stoupla nad tropickou třicítku. Teplota nad třicet stupňů se v říjnu v historii měření ještě nikdy nepodařilo dosáhnout. První mráz (ačkoli nepatrný) jsme zažily alespoň jedno ráno, kdy teplota dne 18. října 2023 klesla pod bod mrazu a řidiči poprvé museli odmrazovat své plechové miláčky.

Co se týče srážek, říjen tohoto roku se držel v normálu. I když 45 mm srážek za celý měsíc není žádná sláva, nejedná se o žádný extrémní podprůměr ani nadprůměr. Nicméně je stále třeba dbát na dostatek vody, protože stále pociťujeme (i když ne zcela extrémně, alespoň v Lysé nad Labem) úbytek vody v krajině.


Komentáře

Autor:Tomáš Vožeh

Zakladatel informačního webu www.lysecko.cz. Autor příspěvků na webu a správce sociálních sítí Lysá nad Labem - Lysecko.cz na Instagramu, Facebooku a Twitteru. Obyvatel Lysé nad Labem (Řehačky). Nadšenec do moderních technologií a sociálních sítí. Fanoušek Applu a pražské Sparty.