Meteorologické okénko – září 2023

Září 2023 bylo extrémně teplé. Topná sezóna, která dříve začínala v tomto období, tak mohla být odložena. Ba co víc, našlo se velké množství otužilců, kteří ještě využili teploty pro prodloužení koupací sezóny.

Předchozí měsíc byl v Lysé nad Labem druhým nejteplejším v historii měření (od roku 1960). Průměrná teplota dosáhla 18,7°C (rekord drží rok 2019 s průměrnou zářijovou teplotou 19,1°C). Nejvyšší naměřená zářijová teplota dosáhla 35°C. Stále to však není takový extrém jako v roce 2015, kdy bylo naměřeno 37,7°C.

Extrémně teplé, ale v Lysé nad Labem né rekordní

Naopak nejnižší naměřená teplota v období, kdy se v minulém století již často objevovaly první ranní mrazy, letos nespadla ani pod 5°C. Nejnižší teplota byla naměřena 24. září a činila 7,3°C. Bod mrazu jsme se tak zdaleka nedostali.

Srážek i vody v krajině ubývá, byť se to v našich končinách (zatím) nikterak výrazně neprojevuje. Srážek spadlo něco okolo deseti litrů na metr čtvereční – což je druhá nejmenší naměřená hodnota v historii (horší byl pouze rok 2009). Byť se najdou lidé, kteří si toto období bez srážek chválí, pro přírodu to dobré není.


Komentáře

Autor:Tomáš Vožeh

Zakladatel informačního webu www.lysecko.cz. Autor příspěvků na webu a správce sociálních sítí Lysá nad Labem - Lysecko.cz na Instagramu, Facebooku a Twitteru. Obyvatel Lysé nad Labem (Řehačky). Nadšenec do moderních technologií a sociálních sítí. Fanoušek Applu a pražské Sparty.