Léto 2020 – Chladno, nebo návrat k normálu?

Léto 2020
Léto 2020 je jiné, ať už z hlediska doznívající první vlny pandemie koronaviru, tak i z hlediska počasí. Téměř vymizely tropické teploty nad 30°C, na které jsme z předchozích let byli zvyklí. Teploty se pohybují sice u letních 25°C, ale tropy z loňského léta jsou ty tam. Letošní léto je chladné. Nebo to tak není?

Pravda je asi někde uprostřed. Je pravdou, že z loňských deseti červencových tropických dní (dny, kdy teplota přesáhla 30°C) jsme se dostali na letošní 4 dny, což je o poznání méně. Určitě ale neplatí to, že je letošní léto nějak extrémně studené.

Průměrná maximální teplota byla v letošním červenci 26°C, což je nejméně od roku 2011, kdy průměrná maximální teplota činila 24°C, což meteorologové nepočítají za letní den – (ten je počítán až po dosažení 25°C). V roce 2011 také bylo zaznamenáno pouze 6 dnů s teplotou nad 30°C. A letos je to ještě méně (4)

Léto 2020 v číslech
Léto 2010 až 2020 v číslech

Dále je ale nutné připomenout to, že letošní léto extrémní není. Naopak letošní průběh léta (konkrétně července) se po několika letech vrátil do normálu právě z extrémů, kdy teploty dosahovaly až ke 40°C (především rok 2015 byl v tomto extrémní).

Žádný extrém se nekoná

Letošní červenec ještě před několika dny vypadal, že bude za posledních deset let skutečně nejchladnější. Zachránily to až tropické teploty z posledního týdne, které průměrnou maximální teplotu alespoň trochu vyšponovaly na již zmíněných 26°C

Léto samozřejmě neřeklo poslední slovo. Je před námi ještě celý letní měsic srpen, ve kterém počasí dokáže potrápit jak z hlediska tropů, tak z hlediska vody. Co se ovšem týká července, tak ten můžeme po osmi extrémně tropických letech konečně označit nálepkou „normální“.

Komentáře

Autor:Tomáš Vožeh

Zakladatel informačního webu www.lysecko.cz. Autor příspěvků na webu a správce sociálních sítí Lysá nad Labem - Lysecko.cz na Instagramu, Facebooku a Twitteru. Obyvatel Lysé nad Labem (Řehačky). Nadšenec do moderních technologií a sociálních sítí. Fanoušek Applu a pražské Sparty.