Březnové zprávy nejen z Lysé nad Labem

Máme za sebou poslední zimní a první jarní měsíc. I třetí měsíc roku 2021 byl ve znamení nekončící pandemie koronaviru. Celý březen platila přísná nařízení vlády, která mají zamezit šíření nákazy. Březen ale nebyl jen a pouze covid.

Se začátkem března začala platit opatření, jako je zákaz vycestovat mimo okres (cesta do zaměstnání či k lékaři dovolena byla). Se začátkem zákazu bylo plno policejních hlídek především okolo Prahy. Dle zkušeností Lysecko.cz byly hlídky taktéž u sjezdu z dálnice u Brandýsa, u Sojovic a také u Ostré.

Během března proběhla alespoň částečná oprava objízdné trasy okolo školy, kde v posledních měsících komunikace trpí nad nadměrnou dopravou z důvodu uzavření ulice ČSA. Hodně rozbitá je i přes označení „průjezd zakázán“ silnice na úrovni sídliště.

Konec zimy v lužním lese

23. 3. 2021 byla uvedena do provozu prodejna Lidl v nedalekých Benátkách nad Jizerou u dálničního sjezdu směr Praha. Prodejna je dle slov společnosti Lidl vybavena odkládacích plochou u pokladen a taktéž je zde připojení na Wi-Fi. Do budoucna vyroste v těsné blízkosti této prodejny pobočka nejznámějšího fastfoodového řetězce a symbol globální ekonomiky – restaurace McDonald‘s.

Tradiční počasí, netradiční Velikonoce 2.0

Počasí nám v březnu nadále ukazuje, že i letos je zatím příroda umírněná a ráz počasí odpovídá tomu, na co jsme byly zvyklí před nástupem desátých let jednadvacátého století, kdy se o slovo přihlásilo globální oteplování. Od 1.3. do 24.3. byla zaznamenána „rekordní“ teplota „pouhých“ 12,3°C. Loni v březnu to pro představu byl rekord o hodnotě 18,4°C. Naopak 20. 3. 2021 napadla v Lysé a okolí souvislá sněhová pokrývka.

Bohužel s největší pravděpodobností ani letošní Velikonoce nebudou takové, na které jsme zvyklí. O ukončení zákazu vycestovat mimo okres a dalším případném „uvolňování“ by se mělo rozhodnout tento pátek, kdy vláda žádá o prodloužení nouzového stavu. Podporu mezi poslanci však vláda zatím nemá

Komentáře

Autor:Tomáš Vožeh

Zakladatel informačního webu www.lysecko.cz. Autor příspěvků na webu a správce sociálních sítí Lysá nad Labem - Lysecko.cz na Instagramu, Facebooku a Twitteru. Obyvatel Lysé nad Labem (Řehačky). Nadšenec do moderních technologií a sociálních sítí. Fanoušek Applu a pražské Sparty.