„Lockdown 2.0“. Od března zákaz vycestovat mimo okres.

2021
Česká republika boj s pandemií nezvládá. Po roce tak od 1. 3. 2021 vejdou v platnost opatření, která mají, jak uvedl pan ministr zdravotnictví Jan Blatný, „drakonicky“ omezit mobilitu lidí. Od pondělí bude tak na tří týdny omezen přejezd obyvatel mezi okresy. Tím ovšem přísná opatření nekončí.

Po uzavření tří okresů, které proběhlo tento měsíc, se tak uzavřou prakticky všechny okresy. Opustit je budou moci lidé pouze v několika výjimkách (například cesta do práce či k lékaři). Důvod však budou muset také písemně doložit.  Uzavřou se i prodejny, které měly do teď výjimku (obchody s dětským zbožím). Ve výjimce však stále přetrvávají obchody, které prodávají potraviny, drogerii či pohonné hmoty.

Ve volném čase bude lidem umožněno pobývat pouze v katastru dané obce. Cíl je jediný- omezit co nejvíce sociálních kontaktů mezi lidmi a snížit tak přenos nákazy, která tu s námi je již rok. Čísla nejsou dobrá. Každodenní nárůst nově nakažených okolo 14 tisíc (dle předpovědí by to v následujících týdnech mělo být až 20 tisíc), ale především ve švech praskající nemocnice jsou toho důkazem.

Katastrální území Lysé nad Labem, kde se můžou obyvatelé „legálně“ pohybovat ve volném čase

Zavřely se i všechny školy, školky a dnes již neexistující jesle (dnes dětské spolky). Výjimku mají pouze děti pracovníků IZS. Od pondělí se také mění nařízení ohledně nošení ochrany dýchacích cest. Ty tam jsou po domácku vyrobené roušky. Ve většině případů už nestačí ani rouška chirurgická.  Nově musí obyvatele mít nos a ústa zakrytá respirátory nebo nanorouškou s vysokou úrovní filtrace. Tedy minimálně třídy FFP2.

Data k 25. 2. 2021 hlásila v Lysé nad Labem celkem 180 nakažených. Bohužel náš okresy, tedy okres Nymburk, je z celého Středočeského kraje na tom nejhůře. Na 100 000 obyvatel je zde 1943 nakažených. Čísla bohužel budou ještě stoupat. Jak víme nejen z loňského jara, tak pokles nakažených klesá až cca 14 dnů po dni, kdy začala platit přísná opatření. Loni v březnu, kdy se téměř celá země zastavila, opatření zabrala. Pokud budou lidé nařízení od března dodržovat, měli bychom to zvládnout i letos.

Komentáře

Autor:Tomáš Vožeh

Zakladatel informačního webu www.lysecko.cz. Autor příspěvků na webu a správce sociálních sítí Lysá nad Labem - Lysecko.cz na Instagramu, Facebooku a Twitteru. Obyvatel Lysé nad Labem (Řehačky). Nadšenec do moderních technologií a sociálních sítí. Fanoušek Applu a pražské Sparty.