Labská Cyklostezka

Cyklostezka podél Labe. Téma, které vždy vzbudí ohlas. Na jedné straně jsou lidé, kteří jen při slovu cyklostezka soptí a nechtějí o chystaném projektu ani slyšet. Na druhé straně jsou cyklisté a bruslaři, kteří by dokončení stezky mezi Nymburkem a Čelákovicemi uvítali. Stezka se plánuje již mnoho let, Nyní se dali věci do pohybu.

Psal se rok 2007, kdy se plánovala cyklostezka, která má navazovat na další úseky. Po dokončení by cyklostezka měla vést od pramene až ke hraničním s Německem. Jelikož jde o celorepublikový projekt, není otázka, zdali cyklostezka vznikne, ale kdy vznikne. Píše se rok 2018 a obce opět začaly jednat o podobě, jak by úsek v našem regionu měl vypadat. „Konečně máme firmu, která připraví studii proveditelnosti. Nyní je potřeba se se zástupci obcí domluvit, kudy přesně navrhují, aby cyklostezka vedla. Studie odborné firmy pak ukáže, zda je reálné získat na její stavbu všechna potřebná povolení,” říká pro Nymburský Deník Pavel Klimeš, který má na úřadu Středočeského kraje cyklostezky na starost.

U takových staveb bývá nejčastější problém výkup pozemků (Lysáci by mohli vyprávět, když pár jedinců zablokovalo dokončení obchvatu města, právě tím, že pozemky zkrátka neprodali). Tento problém by se ale cyklostezky týkat neměl. Plán je totiž takový, že by se využily pouze pozemky Povodí Labe, které nemá se stavbou sebemenší problém.
Tak či tak čeká projektanty a případné stavbaře plno problémů. Náš úsek je totiž co se týče staveb podél Labe celkem problematický. Důvodem jsou plavební komory nebo vzrostlé topoly, které jsou téměř u řeky.

Tak či tak projekt čeká tedy ještě hodně plánování, schvalování o realizaci ani nemluvě. Po případné cyklostezce se dříve jak za pět let neprojedeme.

Labská cyklostezka
Labská cyklostezka

 

Komentáře

Autor:Tomáš Vožeh

Zakladatel informačního webu www.lysecko.cz. Autor příspěvků na webu a správce sociálních sítí Lysá nad Labem - Lysecko.cz na Instagramu, Facebooku a Twitteru. Obyvatel Lysé nad Labem (Řehačky). Nadšenec do moderních technologií a sociálních sítí. Fanoušek Applu a pražské Sparty.