Je rozhodnuto. Mokřad Žabák bude přesunut na jiné místo.

O Mokřadu Žabák, který se nachází ve východní části Lysé nad Labem na výpadovce na Stratov, se toho napsalo již mnoho. Od loňského plánovaného zastavění této části města projektem Světa Záchranářů až po „ucpanou“ propustku či nedávné kácení místního porostu se toho okolo mokřadu napsalo opravdu hodně.

Loni se „podařilo“ zastavit výstavbu projektu Světa Záchranářů „za pět minut dvanáct“. Proti byli místní, přidaly se ekologické spolky a o situaci se dokonce začal zajímat i ministr životního prostředí Richard Brabec. Letos bylo opět u mokřadu rušno z důvodu nešetrného čištění tamních porostů.
Nyní však chce radnice Lysé nad Labem problém vyřešit razantním způsobem. Ještě letos chce celý mokřad přesnost na jiné místo za hranice Lysé nad Labem.

Uvažované lokace, kam bude přemístěň mokřad Žabák
Uvažované lokace, kam bude přemístěň mokřad Žabák

Již máme připravenou strategii přesunu mokřadu do jiné části města či za jeho hranice“ nechal se slyšet zaměstnanec radnice, který celý přesun bude zaštiťovat. Přesunut bude celý mokřad-včetně vzácných živočichů. „Odchyt ohrožených zvířat bude asi nejsložitější z celé fáze přesunu mokřadu, protože odchytit takového kulíka říčního nebo čejku chocholatou není jen tak“ prozradil webu Lysecko.cz jiný pracovník radnice, který bude s odchytem pomáhat.

S odchytem pomohou i další zastupitelé, kteří loni chtěli místo mokřadu již zmíněný projekt Svět Záchranářů. „Již máme pár tipů, kam by se mohl mokřad přesunout, následně bude terén pod novým mokřadem upraven, aby se na něm držela voda, chybět samozřejmě nebude ani dnes již legendární (ne)ucpaná trubka, která je s mokřadem od první chvíle této kauzy spojována“ dodal zdroj z radnice.

Co radnice na místě „starého“ mokřadu chystá, se nám vypátrat nepodařilo a ani jindy sdílný zdroj z radnice se ohledně toho tématu bavit nechtěl. „O tom se bavit zatím nechci, návrhů je několik, zda-li vyhraje projekt cyklověže, která v této části města stále chybí nebo se pozemek prodá společnosti RE-WE, která zde chce vybudovat pobočku svého supermarketového řetězce Penny Market, ještě není jisté“ uzavřel toto téma pracovník radnice s prosbou zachování anonymity.

Komentáře

Autor:Tomáš Vožeh

Zakladatel informačního webu www.lysecko.cz. Autor příspěvků na webu a správce sociálních sítí Lysá nad Labem - Lysecko.cz na Instagramu, Facebooku a Twitteru. Obyvatel Lysé nad Labem (Řehačky). Nadšenec do moderních technologií a sociálních sítí. Fanoušek Applu a pražské Sparty.