Pohled do historie

Zajímalo Vás, jak vypadalo naše okolí v šedesátých letech? Díky dnešnímu článku a mapám, který poskytuje web N!KM máte jedinečnou příležitost. Připravili jsme pro Vás tři historické pohledy do roku 1955, kdy ještě okolí rozhodně nevypadalo, tak jak ho známe dnes.


První obrázek nastiňuje nedávnou historii v Lysé nad Labem. Lysá se rozrostla a přibylo mnoho domů a domků. Vyrostlo prakticky celé sídliště a Lysá se rozšířila i jinde. Především přibyly rodinné domy na západě a východě města. Na snímku z roku 1955 dokonce ještě nestojí Kovona jako taková. (Snímek č.1)

Byšičky (snímek č. 2) nezaznamenali za poslední půl století takovou proměnu, jak by se mohlo zdát. Nezměnilo se zde prakticky nic. Pár obydlí se proměnilo, pod Byšičkým lesem vyrostl nový srub. Žádné další velké změny při porovnání však nenajdeme.

A to nejlepší nakonec. Tedy aspoň co se proměň, týče. Na posledním snímku (snímek č. 3) nalezneme chatovou oblast Řehačka. Zde změn proběhlo zaručeně nejvíce. Za posledních 60 let vyrostly prakticky všechny chaty a chalupy. Došlo i velké proměně okolí. Především co se stromů týče. Řehačka v pomyslném souboji „nejvíce proměň“ zvítězila na plné čáře

HISTORICKÉ SNÍMKY (SNÍMKY LZE ROZKLIKNOUT)

Lysá nad Labem v šedesátých letech a dnes..
Byšičky v šedesátých letech a dnes..
Řehačka v šedesátých letech a dnes..
Komentáře

Autor:Tomáš Vožeh

Zakladatel informačního webu www.lysecko.cz. Autor příspěvků na webu a správce sociálních sítí Lysá nad Labem - Lysecko.cz na Instagramu, Facebooku a Twitteru. Obyvatel Lysé nad Labem (Řehačky). Nadšenec do moderních technologií a sociálních sítí. Fanoušek Applu a pražské Sparty.