Čeká nás nejteplejší víkend roku?

Teploty v posledních dnech sahají až do tropické třicítky. Velké teplo bylo minulý víkend, kdy byl dosažen teplotní rekord tohoto roku – 36,5 °C. Tento rekord by však mohl být překonán následující víkend.

Teploty se během třetího červencového víkendu opět přiblíží a pravděpodobně překročí subtropickou hranici „pětatřicet stupňů“. Jak je zvykem, doporučuje se vyhýbat se přímému slunečnímu svitu v posledních hodinách a udržovat dostatečný přísun tekutin. Po víkendu by se následně mělo na několik dnů ochladit.

Absolutní rekord je stále vzdálený.

Nejedná se však o absolutní rekord (měřeno od roku 1961), který je stále vzdálený. Ten byl stanoven 15. července 2015, kdy teplota dosáhla více než 40 °C (konkrétně 40,7 °C). Další rekord byl zaznamenán v roce 2013, kdy teplota překročila čtyřicetistupňovou hranici. Tyto rekordy se tento víkend jistě nepřekonají.

Diskuse o globálním oteplování, vlivu člověka na počasí a Zelené dohodě (Green Deal) může probíhat do nekonečna. Nicméně je jasné, že počasí a klima se mění. Zimy bez sněhu a stále vyšší teploty (i když jsme si na ně postupně zvykli) jsou jasným důkazem.

Horko bylo i předtím, ale…

Jak již bylo zmíněno, měření teploty v Lysé nad Labem probíhá od roku 1961. Průměrná maximální teplota v letech 1960 až 1990 byla kolem 33,78 °C. Od roku 1991 do loňského roku se zvýšila na 36,41 °C. Nárůst o 3 °C je značný, i když se to nemusí zdát.

Roste také průměrná roční teplota. Zatímco v letech 1960 až 1990 byla průměrná roční teplota v Lysé nad Labem 9 °C, od roku 1990 je to již přes 10,3 °C. Je třeba podotknout, že i změna o desetiny stupně je průměrně významná.

Diskuzi o tom, zda lze ještě něco dělat s ohledem na oteplování (změnu klimatu), necháme na jindy. Nyní si užijme léto a neobvyklé letní počasí a teploty.


Komentáře

Autor:Tomáš Vožeh

Zakladatel informačního webu www.lysecko.cz. Autor příspěvků na webu a správce sociálních sítí Lysá nad Labem - Lysecko.cz na Instagramu, Facebooku a Twitteru. Obyvatel Lysé nad Labem (Řehačky). Nadšenec do moderních technologií a sociálních sítí. Fanoušek Applu a pražské Sparty.