Silnice II/272 se mění. A co obchvat?

Silnice II/272 prošla od roku 2000 mnoha změnami. Nejvytíženější průtah Lysou nad Labem, který spojuje Český Brod a Bělou pod Bezdězem a protíná naše město, využívají denně desítky tisíc automobilů. Za posledních dvacet let se cesta z Lysé na Hradeckou dálnici D11 změnila k nepoznání. Další rekonstrukce se právě rozbíhají

Je to již dvacet let, kdy dosloužil starý historický most v Litoli, který nahradil moderní most pojmenován po spisovateli Hrabalovi. Za několik let (rok 2004) proběhla výstavba obchvatu, která narůstající dopravu odklonila z Litole a ulice Mírová do ulice Družstevní.


Obchvat? Zatím spíše Sci-Fi

Od toho roku se usiluje o pokračování obchvatu, který by měl celou dopravu odklonit mimo Lysou and Labem. Bohužel ani po téměř 15 letech od otevření první etapy se nedaří druhou etapu zahájit. Stavbu i nadále blokují nejen majitelé pozemků, ale i ekologické spolky.

Bohužel čas pro obchvat se velmi rychle krátí. Dotace, ze kterých má být obchvat financován, musí být využity do poloviny roku 2023. Pozemky, které nebyly od majitelů vykoupeny ,budou vyvlastněny. Vyvlastnění ovšem může trvat měsíce až roky. Stavba jako taková by mohla trvat až dva roky. Ze stavbou by se tedy muselo začít již v polovině příštího roku. Zdali se tato skutečnost stane realitou, je zatím ve hvězdách.

Stavba první etapy obchvatu Lysé nad Labem

Rekonstrukce a zase rekonstrukce

Letos prošel rekonstrukcí úsek silnice II/272 od ulice Družstevní až po křižovatku směr Semice. Úsek do Starého Vestce prošel rekonstrukcí už loni. Ve Starém Vestci také pokračují práce na přeložce, která odvede dopravu z neoblíbené křižovatky u autoservisu Lu Cars, s.r.o.

Letos také začne dlouho očekávaná rekonostrukce ulice Mírová a ČSA, tedy ulic, které jsou součástí dnes již několikrát zmíněné silnice II/272. Rekonstrukce těchto dvou dopravních tepen se protáhnou na několik let. Doufejme, že se brzy pohnou ledy i ve věci druhé etapy obchvatu. Letos se ovšem do země rozhodně nekopne a bohužel nic nenasvědčuje tomu, že by to mělo v roce 2021 být jiné.

Silnice II/272 je silnice II. třídy, která vede z Českého Brodu do Bělé pod Bezdězem. Je dlouhá 54,4 km. Prochází jedním krajem a třemi okresy.

Zdroj: Wiki
Komentáře

Autor:Tomáš Vožeh

Zakladatel informačního webu www.lysecko.cz. Autor příspěvků na webu a správce sociálních sítí Lysá nad Labem - Lysecko.cz na Instagramu, Facebooku a Twitteru. Obyvatel Lysé nad Labem (Řehačky). Nadšenec do moderních technologií a sociálních sítí. Fanoušek Applu a pražské Sparty.