Lysá nad Labem – Nová Litol

Nová výstavba v Litoli. V době (snad již končící) pandemie koronaviru se v Lysé nad Labem opět řeší stavební otázka. Nejedná se však o stavbu žádného supermarketu ani stavbu obchvatu. Jedná se o celkem rozsáhlou územní studii ve strategickém plánu, která již má své jméno. Jedná se o tzv. “Novou Litol”

Již nyní (asi jako každá stavba v Lysé nad Labem) budí tato studie mezi místními “rozruch”. Studie či projekt, o který se jedná, by byl v případě realizace pro Lysou nad Labem velmi zlomový. Jedná se totiž o obrovskou plochu. Konkrétně cca 730 000 m2, na kterých by mělo nalézt domov, nebojíme se říci, tisíce nových obyvatel. Pro představu viladomy ve Vichrově ulici zabírají území okolo 30 000 m2.

Uzemí o rozloze 0,73km2 na kterém má vyrůst Nová Litol (Apple Maps)
Uzemí o rozloze 0,73km2 na kterém má vyrůst Nová Litol (Apple Maps)

Celá tato nová “čtvrť” by se měla táhnout právě od Vichrovy ulice až téměř k Labi. Samozřejmě by se počítalo nejen s výstavbou pro bydlení, ale i další vznik občanské vybavenosti, které je v Lysé nad Labem a konkrétně v Litoli nedostatek. Vznikly by třeba nové parky, nová infrastruktura, ale i by se dalo konečně využít toho, že Lysá leží téměř na Labi.

Nutno podotknout, že celý tento projekt je stále ve fázi dlouhodobého plánování a realizace je zatím pouze teorií. Avšak již nyní nezanechal tento projekt chladným nejednoho obyvatele Lysé nad Labem. Postupně se zvedla vlna nevole, která v našem městě vyvolá jakákoliv zmínka o kterékoliv stavbě. Je to pochopitelné. Plno obyvatel, především těch, kteří zde bydlí od narození, by nechali “věci tak jak jsou”.

Lysá nad Labem se rozšiřování nevyhne

Ovšem i mezi místními se najdou tací, kteří vidí tento projekt střízlivě. Ať chceme či nechceme, okolí Prahy se stále hustěji zalidňuje. Lysá nad Labem do tohoto okruhu cca 50km od Prahy patří a i zde se chtě nechtě rozšiřuje a rozšiřovat bude i nadále. Má to i samozřejmě další úskalí na které je nutno poukázat. Lysá nad Labem například na svého desetitisícího obyvatele stále čeká. Města v okolí jako Milovice a Čelákovice již přes deset tisíc obyvatel mají a snadněji tak nejen získávají dotace, ale i například když se nějaký řetězec rozhoduje, kde svoji novou prodejnu postaví, vítězí město s více obyvateli.

Pokud tedy nechceme, aby se Lysá nad Labem stala ospalým městem, budeme muset chtě nechtě najít kompromis, který bude výhodný pro všechny. Každé takové rozšíření města sebou nese svá pro a proti. Pokud tedy chceme, aby se Lysá nad Labem posunula kupředu s rozšiřováním, je s tím spojený příliv obyvatel nevyhnutelný. Pro příklad nemusíme chodit daleko. Milovice, které ještě před dvaceti lety byly právě to “ospalé město”, je dnes jednou z nerozšiřujících se měst v regionu.

Komentáře

Autor:Tomáš Vožeh

Zakladatel informačního webu www.lysecko.cz. Autor příspěvků na webu a správce sociálních sítí Lysá nad Labem - Lysecko.cz na Instagramu, Facebooku a Twitteru. Obyvatel Lysé nad Labem (Řehačky). Nadšenec do moderních technologií a sociálních sítí. Fanoušek Applu a pražské Sparty.