Dozvuky voleb 2021 – Jak hlasovali lidé ve vašem okrsku?

Volby 2021 jsou minulostí. Karty byly rozdány a většina populace v České republice si odhlasovala změnu. Novinářsky řečeno, referendum o Andreji Babišovi skončilo v jeho neprospěch, neboť opoziční koalice přeci jen většinu hlasů získaly. Jak se ale hlasovalo v Lysé nad Labem?

Dá se říci, že výsledky v našem městě korespondují s těmi celorepublikovými. V Lysé nad Labem měly opoziční koalice ale přeci jen ještě větší dominanci. Celkově totiž zde získala vítězná koalice SPOLU 27,99% hlasů. Druhá skončila  koalice „PIRÁTOSTANU“. Ta získala 23,20%. Až třetí zde skončilo hnutí ANO a to s 21,90% hlasů. Téměř 8% voličů hodilo svůj volební lístek SPD. ČSSD, KSČM stejně jako celorepublikově hranici pro vstup do sněmovny (5%) v Lysé nad Labem nezískaly.

Volební výsledek v okrsku č.1 vykázal rekordní účast. K volbám zde přišlo úctyhodných 82,11% oprávněných voličů. První zde skončila koalice SPOLU (42,66%), druhá pak koalice Piráti a Starostové s 22,66% a třetí místo obsadilo hnutí ANO s 17,33%. Druhý okrsek se nesl v opačném duchu. Zde skončilo hnutí ANO s 33,76%, druhá koalice Pirátů a STANu 22,07% a až třetí koalice SPOLU s 10,33%. Překvapením zde byla ČSSD, která vykázala 9,9% volebních hlasů.

Kompletní výsledky v Lysé nad Labem – Volby 2021

Okrsek číslo tři však byl opět ve znamení dominance koalice SPOLU, druzí Piráti a STAN a třetí opět hnutí ANO. Hodně podobně dopadl i okrsek číslo 4. Ani v pátém volebním okrsku se zavedené pořádky neměnily. Zde dosáhla vítězná koalice SPOLU úctyhodných 34,21%, drzí opět Piráti a STAN a na třetí tradičně hnutí ANO. SPD zde dosáhla 5,62% voličské podpory.

Ani šestý okrsek nepřinesl změnu. Vítězná SPOLU s téměř 30%. Ihned v závěsu Piráti a STAN s 28,20% a třetí ANO s 21%. Sedmý okrsek v Lysé nad Labem taktéž přinesl vítězství koalici SPOLU a to s podporou 28% voličů. Následovali Piráti a třetí opět ANO.

Zavedené pořádky „konečně“ narušil volební okrsek číslo 8. Zde vítězství urvala koalice Pirátů a STANu s 29,80%. Druhá skončila koalice SPOLU a třetí místo tradičně hnutí Andreje Babiše. V devátém okrsku byla situace podobná jako v okrsku předchozím. I zde vyhrála dvojkoalice Pirátů a Starostů.

Výsledky v Lysé byly tedy hodně podobné těm celorepublikovým. V Lysé nad Labem však o změnu politické scény volalo nad rámec republiky více lidí. Proto zde hnutí ANO, které skončilo republikově druhé skončilo až třetí. Jinak se však trend v Lysé nevymykal. I zde lidé totiž odhlasovali čtvrté místo SPD, ale především rozhodli, že se do Poslanecké sněmovny nedostaly strany ČSSD a KSČM.

Komentáře

Autor:Tomáš Vožeh

Zakladatel informačního webu www.lysecko.cz. Autor příspěvků na webu a správce sociálních sítí Lysá nad Labem - Lysecko.cz na Instagramu, Facebooku a Twitteru. Obyvatel Lysé nad Labem (Řehačky). Nadšenec do moderních technologií a sociálních sítí. Fanoušek Applu a pražské Sparty.