Rekonstrukce železniční tratě Lysá nad Labem – Čelákovice

Všejany
V těchto dnech začíná práce na rozsáhlé rekonstrukci železniční tratě mezi Lysou nad Labem a Čelákovicemi, která je jedna z největších železničních rekonstrukcí v historii. Celková cena rekonstrukce se vyšplhá na 1,47 miliardy korun a ve velké míře s ní pomůže Evropská Unie.

Celá stavba je pouze malou části rekonstrukce celé tratě mezi Prahou a Hradcem Králové. V minulých letech si již rekonstrukcí prošla stanice Čelákovice, která se dočkala velkého rozšíření. Další práce na dalších místech začnou již zanedlouho.

Pravděpodobné zahájení stavby je chystáno na březen roku 2020. Konec hrubých úprav je pak naplánován na listopad 2021, přičemž dokončovací práce se protáhnou až do května 2022. Stavba se dotkne jak Lysé nad Labem, tak stanice Čelákovice – Jiřina.

Stavba bude rozdělena na dvě části. Jako první by se měla rekonstruovat část Lysá nad Labem – Káraný (březen 2020). V roce 2021 se pak bude pokračovat na úseku Káraný – Čelákovice, kde bude stavba komplikovaná nejvíce.

Budoucí most přes Labe v Čelákovicích. Vizualizace: SŽDC
Budoucí most přes Labe v Čelákovicích. Vizualizace: SŽDC

Zde se totiž bude nahrazovat celý most přes Labe. Stávající mostní konstrukce totiž již nějaký ten pátek pamatuje a nevyhovuje současným potřebám železniční dopravy. Konkrétně jde o šířku mostu, která není vyhovující. Zdali součástí mostu bude i lávka pro pěší se zatím neví. S ohledem na blízkou lávku přímo v Čelákovicích se  s tím spíše nepočítá.

Dále bude náplní stavby rekonstrukce železničního svršku a spodku. Provedou se také potřebné úpravy nástupišť ve stanice Čelákovice – Jiřina. Dále stavba zahrnuje stavbu nových či rekonstrukci stávajících přejezdů, zázemí pro technologii a další zařízení (sdělovací, zabezpečovací..)

Po rekonstrukci bude možné na úseku jezdit 140 km/h (dnes 100 km/h).
Celá stavba tak bude trvat přes dva roky a dotkne se každého, kdo více či méně využívá jedné z nejvíce vytížené dopravní možnosti jak se dostat do práce, školy, za zábavou či na výlet. Je nutno počítat s velkými výlukami a sledovat web Českých Drah.

Komentáře

Autor:Tomáš Vožeh

Zakladatel informačního webu www.lysecko.cz. Autor příspěvků na webu a správce sociálních sítí Lysá nad Labem - Lysecko.cz na Instagramu, Facebooku a Twitteru. Obyvatel Lysé nad Labem (Řehačky). Nadšenec do moderních technologií a sociálních sítí. Fanoušek Applu a pražské Sparty.