Nejteplejší únor v historii

Již dlouhých 63 let se v Lysé nad Labem měří profesionálně/amatérsky zdejší počasí. To, že je Lysá nad Labem a potažmo celé Polabí společně s jižní Moravou nejteplejším místem Česka, asi netřeba připomínat. Letošní únor byl však extrémní i na zdejší teplé podnebí.

Psal se rok 1961, kdy se v Lysé nad Labem začalo měřit počasí. Především tedy teplota a množství srážek. Nejdříve se měřilo amatérsky, pak chvilku profesionálně, a nyní opět amatérsky. Avšak dnešní meteostanice s rychlým přenosem dat na internet se dají považovat za poloprofesionální. Nikdy však nebyla naměřena tak vysoká únorová pruměrná teplota jako tomu bylo letos

Únor. Typický zimní měsíc, který má být jeden z nejstudenějších měsíců v roce. Globální oteplování a změna klimatu však toto tvrzení pomalu a jistě mění. Průměrná měsíční teplota v únoru 2024 byla vysokých 7,4°C, přičemž dosavadní rekord držel únor z roku 2002, kdy byla průměrná teplota 5,5°C. Naopak nejstudenějším únorem byl ten v roce 1986, kdy se průměrná teplota pohybovala okolo mrazivých -7°C.

Srážek bylo v únoru také poměrně dostatek. 75 litrů na metr čtvereční sice není žádný rekord. Ovšem na podmáčené půdě dělá každá kapka divy. Laguny na polích okolo Lysé nad Labem nechť jsou toho důkazem. Voda v polovině února opět potrápila Řehačku, kde již potřetí během jedné zimy vytopila místní sklepy.

S ohledem na vysoké únorové teploty se chlácholit, že je to přeci super, že neprotopíme tolik peněz, můžeme se radovat, že ty nejteplejší zimní kabáty téměř nevytáhneme ze šatníku, či si můžeme pochvalovat to, že ráno nemusíme odmrazovat naše plechové miláčky. Bohužel tím veškeré benefity vznikající z této situace končí.


Komentáře

Autor:Tomáš Vožeh

Zakladatel informačního webu www.lysecko.cz. Autor příspěvků na webu a správce sociálních sítí Lysá nad Labem - Lysecko.cz na Instagramu, Facebooku a Twitteru. Obyvatel Lysé nad Labem (Řehačky). Nadšenec do moderních technologií a sociálních sítí. Fanoušek Applu a pražské Sparty.