Ročenka roku 2022

V hráčské terminologii se tomu říká hattrick. Letošní rok byl v pořadí třetí, který můžeme bezpochyby zařadit mezi další neklidné roky. Když už to vypadlo, že se západní polokoule dostala z kleští pandemie koronaviru, vtrhnul ruský diktátor Vladimír Putin tanky na Ukrajinu, kde rozpoutal největší válku na starém kontinentu od konce druhé světové války. Nejen o tom v tradiční ročence.

Rozvolněné (nejen) Česko uvítalo nový rok 2022 s vidinou (jak tomu již bývá) lepších zítřků. Tradiční novoroční ohňostroj se již letos konal bez omezení. Krásný ohňostroj byl viděn v Lysé, na Řehačce, v Byšičkách, ale i v nedalekých Milovicích či Benátkách nad Jizerou. 

Díky novému dronu jsme zásobovali nejen sociální sítě novými fotografiemi z ptačí perspektivy. Počasí tu dobu bylo „tradiční“. Tedy teplé a téměř bez sněhu. Zimních radovánek jsme si na začátku roku tedy moc (vůbec) neužili. V únoru jsme se připravovali na největší větrnou bouři od orkánu Kyrill z roku 2009. Žádné katastrofické scénaře se však nekonaly.

Rekordně drahé PH po začátku invaze na

Začátek války a ceny letí vzhůru

V druhé polovině února nastala událost, která má dodnes globální dopad na každého z nás. Ač na to mnozí upozorňovali delší dobu, do poslední chvíle si každý říkal, že něco takového se v 21. století zkrátka nemůže stát. V noci z 23. na 24. února předla ruská vojska svůj sousední suverénní stát Ukrajinu. 

Přes počáteční úspěchy se však díky sankcím a pomoci Západu podařilo ruský útok zpomalit, né-li zastavit. Válka na Ukrajině pokračuje dodnes a i nadále to pociťujeme my všichni. Tento násilný vojenský akt totiž byl jedním z aspektů zdražení energií a pohonných hmot, který odstartoval inflační spirálu, která nemá v novodobých dějinách obdoby. Lysá a její obyvatelé se tak opět zapojili do finanční a humanitární pomoci. 

Počátky stavby OC Tesco ze začátku roku 2022

Tesco roste před očima a konečně legální Velikonoce

Ale zpátky k nám „domů“ do Lysé. Celé jaro Lysá pozorovala jak pomalu ale jistě roste nákupní centrum Tesco a přilehlé obchody. Během celého roku se pak postupně „odtajňovaly“ přilehlé obchody. V dubnu také vyšel vzpomínkový článek na povodně, které zasáhly před 16tilety celou zemi a u nás postihly především obyvatele Řehačky. 

Druhá polovina dubna byla pak ve znamení Velikonoc! Prvních legálních Velikonoc za poslední tři roky, kdy byly návštěvy v roce 2020 nedoporučené a v roce 2021 dokonce zakázané. Koledníci všech věkových kategorií s radostí v pondělí navštívili jemnější pohlaví v sousedství a s jistou mírou citlivosti dodrželi tradici. Vajíčka obarveny cibulí nebo barvami z drogérie, ručně malovaná či s potisky, případně čokoládová, se vršily v košíčkách koledníků. Někteří koledníci vykazovali před polednem společenskou únavu po degustačním maratonu.

V květnu, kdy skončila (alespoň u nás) revitalizace trati mezi Lysou nad Labem a Prahou, se obyvatelé Řehačky a Byšiček dočkali opravy příjezdových cest. Opraveny byly cesty od závodiště až k prvním nemovitostem dotčených obcí. Oprava štěrkem pak proběhla i u komunikací „polňačka u Karlova“ a lesní cesta směr Sv.Václav.

V červnu, kdy se postupně o slovo hlásilo teplé počasí, proběhl po tříleté odmlce v Milovicích festival Votvírák. Následné léto bylo teplotně vyrovnané. Sem tam se nějaký ten tropický den našel, ale nic co by stálo v dnešní době za zmínku. 

Nová silnice na Řehačce a „mekáč“ v Benátkách

V srpnu se pak po více než 60ti letech dočkali obyvatelé Řehačky nového asfaltového povrchu. Uzavírka byla sice pro obyvatelé „dobrodrůžo“ (neboť žádná jiná alternativní cesta nebyla a vlastně ani není). Stálo to ovšem za to.

Postupně se odhalovaly všechny obchody v téměř dokončeném OC Tesco. Termín se  přes veškerá úskalí (ceny, válka na UA) stihl včas. Na konci září se obyvatelé Lysé dočkali. S otevřením Tesca padl desítky let trvající supermarketový monopol Penny Marketu. 

(Odpůrci amerizace a globalizace si teď zacpou uši). 22. 9. 2022 přivítal symbol globální ekonomiky (čtěte restaurace McDonald´s) své první návštěvníky – oblíbené burgery jsou tedy zase o kousek blíže Lysé nad Labem.

Změna v Lysé nad Labem

Ve stejný čas pak probíhaly volby do zastupitelstva města. Obyvatelé Lysé nad Labem rozhodli o změně, když do zastupitelstva poslali 12 z 15 zastupitelů nového uskupení „Lysá nás spojuje“. Novému vedení nezbývá než popřát dobré vedení města a aby i nadále probíhal rozkvět našeho města.

Září bylo rekordně teplé. Tento fakt přivítali, vzhledem k raketově rostoucím cenám elektřiny, asi téměř všichni.Na konci tohoto měsíce se konalo i druhé kolo senátních voleb, které v Lysé nad Labem i v celém volebním okrsku Jičín vyhrál druhé kolo kandidát za Spolu (Top 09)  Ing. Tomáš Czernin.

Ochlazení a postupný nástup zimy

S říjnem už ochlazení nastalo. O nějakém brzkém příchodu zimy se však nemůžeme ani bavit. Topná sezóna však již začala naplno. I tak lidé uposlechli nejen prosby vlády a spotřeba této komodity klesla o jednu čtvrtinu. Díky tomu se podařilo naplnit zásobníky plynu na 99%. Což je před nadcházející zimou a energetickým vyhrožováním ruského diktátora Putina dobrá zpráva. 

Začátkem listopadu proběhl autosalon  na místním výstavišti a 18. 11. se objevily i první sněhové vločky této zimy. První adventní víkend se na Husově náměstí konalo po třech letech první legální rozsvícení stromečku a zahájení adventu. Akce se moc vydařila.

Začátek prosince přinesl další sněhovou nadílku (tedy spíše takové pocukrování). Když pak podle dostupných informací neodnesl 5. 12.čert ani jedno zlobidlo do pekla, mohlo těšení na Ježíška začít naplno. Letošní čekání na Vánoce zpříjemnilo především mužskému pokolení sledování MS ve fotbale v netradičním čase, konané na netradičním místě v Kataru. Bohužel opět bez účasti České reprezentace. 

Sněhová nadílka a tradiční vánoční obleva

Mezitím nás paní zima zasypala prvním sněhovou peřinou letošní zimy. Mrazy okolo -13 stupňů a sněhová pokrývka čítající přes 10cm nám připomněla, kdo z dvanácti měsíčků je právě u moci. Kdo si ovšem bláhově myslel, že se nám letošní tradiční Štědro-denní obleva vyhne, musel být zklamán. Teploty 24. 12. totiž dosáhly jarních 12ti stupňů. 

Nezbývá než doufat, že za poslední roky jsme si vybrali všechna negativa a rok 2023 odstartuje změnu k lepšímu, či alespoň návrat do klidných časů před rokem 2020. Na druhou stranu zde však musíme uvést i trochu ostřejší lidové rčení – “nikdy není tak blbě, aby nemohlo být ještě hůř”

Komentáře

Autor:Tomáš Vožeh

Zakladatel informačního webu www.lysecko.cz. Autor příspěvků na webu a správce sociálních sítí Lysá nad Labem - Lysecko.cz na Instagramu, Facebooku a Twitteru. Obyvatel Lysé nad Labem (Řehačky). Nadšenec do moderních technologií a sociálních sítí. Fanoušek Applu a pražské Sparty.