Netradiční zima… už zase.

Je to přesně dva roky od vypuknutí pandemie covidu-19, šití roušek a vzniku obrovské vlny solidarity, je to také rok od doby nepředstavitelných opatření proti šeření této nemoci, kdy byl například zaveden zákaz vycestovat mimo okres trvalého bydliště. Kdo si myslel, že letošní konec zimy a začátek jara nebude opět ve stínu těch nejtragičtějších událostí, šeredně se přepočítal.

Ani letošní konec zimy se nenese v nějakém povzbudivém duchu. Právě naopak. Když poslední únorový týden přepadla (ne)čekaně ruská vojska Ukrajinu, mnohým zatrnulo a starší generaci se pak vrátily vzpomínky na rok 1968 a na události srpnových dnů.

Proč píšeme (ne)čekaně přepadla? Rusové totiž opět využili stejnou taktiku jako v případě Československa, kdy také na hranicích naší vlasti probíhala „cvičení“. Z této vojenské akce se však vojska tehdy nevrátila a vtrhla do Československa. Podobnou, ne-li stejnou taktiku použilo Rusko i nyní.

Válka v 21. století v Evropě? Do předminulého týdne něco nepředstavitelného. Jistě, války se vedou od jakživa a mnozí namítají, že není to tak dlouho, co podobná – ne-li horší válka byla v devadesátých letech na Balkánském poloostrově. Tam však probíhala transformace států po rozpadu Jugoslávie. Aby ale jeden stát napadl druhý, tak jako je tomu v případě Ruska a Ukrajiny, to tu od konce druhé světové války nebylo.

Válka informační a válka finanční

Mnozí si asi všimli, že taková válka se nevede pouze „tradičně“ na bojišti. Evropa jako taková je ve válce i informační (chcete-li hybridní) a ve válce finanční. Válku finanční pociťují především v Rusku, kam se valí jedna sankce za druhou a místní trh opouštějí největší firmy světa. Rubl padá na historická minima a bankrot ruské federace je dle mnoha analytiků téměř jistá věc.

Dopady finanční „války“ pociťujeme i my ve střední a západní Evropě. Tento týden se ceny pohonných hmot dostaly nad 50kč/l benzínu a nafta šplhá téměř k 55kč/l. Roztáčí se již tak rotující inflační spirála a předpovědi nejsou vůbec dobré.

Válka pokračuje i na internetu, kde bují různé dezinformace, které například ospravedlňují invazi na Ukrajinu. Probíhá i střet mezi hackerskými skupinami, které blokují a vyřazují z provozu internetové stránky na té či druhé straně.

Aby článek nebyl pouze negativní. Češi stejně tak jako v minulosti ukázali, že když jde do tuhého, umí se zapojit do pomoci druhých. Obrovská vlna solidarity, která se spustila, je neuvěřitelná. Neskutečné množství finančních i věcných darů, alespoň z části „pomůže“ potřebným nejen na Ukrajině, ale především uprchlíkům, kteří se již počítají na miliony.

Opět se najde na sociálních sítích plno hanlivých názorů, že bychom peníze měli dávat především českým lidem a ne „nějakým“ uprchlíků. Zde se ovšem zase vracíme k informační válce. Tyto profily, které tyto příspěvky píší, jsou ve velké míře vytvořeny právě pro tento účel, aby rozdmýchávali nenávist vůči určité skupině. Není těžké si dohledat, že stejné profily znevažovaly do nedávna práci lékařů při pandemii. Proto je dobré tyto komentáře ignorovat.

Další články na Lysecko.cz

Komentáře

Autor:Tomáš Vožeh

Zakladatel informačního webu www.lysecko.cz. Autor příspěvků na webu a správce sociálních sítí Lysá nad Labem - Lysecko.cz na Instagramu, Facebooku a Twitteru. Obyvatel Lysé nad Labem (Řehačky). Nadšenec do moderních technologií a sociálních sítí. Fanoušek Applu a pražské Sparty.