Zima jak má být. Konečně

Letošní zima, především pak leden a první dny února, potvrzují nastolený trend co se počasí týká. Letošní zima se po jedenácti letech teplých zim, kdy byl sníh vzácnost, zařadí mezi ty studené a především mezi ty, kdy jsme i my v nížinách dostali možnost oprášit sáňky, boby nebo běžky.

Na začátku zimy v prosinci 2020 by se mohlo zdát, že i letošní zima bude opět nudná, šedá s kladnou hodnotou na rtuti teploměru. Vánoce s teplotou 12,5°C tomu měly napovídat. Ovšem příroda je mocná, předpovědi jsou nevyzpytatelné a odhadnout slet meteorologických událostí je někdy více než obtížné i pro zkušené meteorology.

I začátek ledna nebyl nikterak extra zimní. První zimní epizoda se sněhem pak přišla od 6. do 21. ledna, kdy jsme byli dokonce svědky dvou tzv. ledových dnů. Za ledový den považujeme den, kdy teplota drží pod bodem mrazu. Stalo se tak 16. a 17. ledna. V tu dobu byl již kopec „Na Viničkách“ v obležení sáňkařů a bobistů.

Zima 2021
Kopec „Na Viničkách“ v obležení sáňaků

Následné oteplení až na téměř 14°C však utlo sněhu tipec a všudypřítomné bláto bylo velmi nepříjemné. Teplo bylo i na začátku února, kdy teploty dosáhly přes 10°C. Pak ovšem nastala druhá zimní epizoda.

V druhém týdnu v únoru se poměrně citelně ochladilo a dočkali jsme se i krásné sněhové nadílky (k 9. 2. to bylo 17cm). Po několika teplých zimách jsme si tak mohli začít užívat zimní radovánky naplno.

Teď si možná kdejaký čtenář řekne „Média z toho nadělají, prostě klasická zima“ a ono je to vlastně tak trochu pravda. Ovšem po dvou teplých zimách, kdy jsme tzv. ledové dny mohli spočítat na prstech jedné ruky, je letošní zimní ráz počasí opravdu zimní.

Zima 2021
Zimní Řehačka 8. 2. 2020

Loňská zima vlastně ani zimou nebyla. Sněhu bylo pramálo a zažili jsme všeho všudy jeden jediný ledový den (2. 1. 2020). V roce 2019 pak byly ledové dny 3. Letos (včetně dnešního dne) jsme již na čísle šest.

Pokud Vám nynější ráz počasí vyhovuje, tak budete s předpovědí spokojeni. Zimě a tuhým mrazům se z naší polabské kotliny chtít nebude. Vyvrcholení mrazů má přijít o následujícím víkendu. Ranní teploty se mohou i v Lysé nad Labem dostat až k -15°C. Pokud mrazy nepoleví, můžeme se po dvou letech těšit i na přírodní bruslení na zamrzlých rybnících.

Komentáře

Autor:Tomáš Vožeh

Zakladatel informačního webu www.lysecko.cz. Autor příspěvků na webu a správce sociálních sítí Lysá nad Labem - Lysecko.cz na Instagramu, Facebooku a Twitteru. Obyvatel Lysé nad Labem (Řehačky). Nadšenec do moderních technologií a sociálních sítí. Fanoušek Applu a pražské Sparty.