Únorové zprávy a novinky

Tomáš VožehTomVoza5

Druhý měsíc roku 2021 je téměř minulostí. Svět, ale především Česká republika, stále úpěnlivě brojí proti pandemii koronaviru, která tu s námi s malou letní přestávkou je už jeden rok. Ovšem únor nebyl plný jen covidových novinek.

V únoru jsme byli svědky jak teplého počasí, tak i pravé nefalšované zimy. Rozdíl mezi minimální a maximální naměřenou hodnotou byl v tento měsíc 25°C. Po třech letech jsme tak díky ledovým dnům mohli konečně obout brusle a vydat se na přírodní bruslení ke Dvorcům, k Okrouhlíku nebo na Řehačku.

Únor
Zimní Labe u Řehačky


Zima se bohužel podepsala na místních komunikacích, které jsou po zimě v katastrofickém stavu. Na tankodrom se například proměnila ulice Komenského, která se chtě nechtě stala v době uzavírky ulice ČSA páteřní ulicí Lysé nad Labem.

Situace ohledně této ulice je známa a již se chystá náprava v podobě opravy vozovky. V nejbližší době proběhne uzavírka této objízdné trasy. Objízdná trasa objízdné trasy povede přes ulice Na Písku, Veleslavínova a skrze ulici Školní nám. Zde se budou místní muset obrnit trpělivostí, neboť při absenci ulice ČSA zde bude dosti velký provoz.

únor
Plán objídzné trasy při uzavírce ulice Komenského

Nymburský deník informoval o kauze, která nazvedla ze židle nejen ochránce přírody, ale i zastánce místního Mokřadu Žabák, když se v jeho okolí začaly dosti nešetrným způsobem „pročišťovat“ svodnice. Takto o situaci informoval ND :

„Příběh mokřadu Žabák, který se nalézá na východním okraji Lysé při výjezdu na Stratov, nebere konce. Poté, co se jej loni podařilo místním ochráncům přírody a opozici zachránit před stavbou Světa záchranářů, jak plánovala radnice se Středočeským krajem, město znovu poslalo do míst, kde se v krajině zadržuje voda, těžkou techniku. Ta měla údajně vyčistit Doubravský potok, aby umožnil odtok vody. Na místě však došlo i ke kácení stromů. Místní se obrátili na Inspekci životního prostředí, která zjistila, že město k takovému zásahu nemá povolení a akci zastavila“

Travič psů (opět) „v akci“

V únoru přišla také velmi nepříjemná zpráva z Řehačky. Po devíti letech se zde pokusil opět někdo otrávit místní psy. V roce 2012 použil pachatel zakázaný karbofuran, letos nebyla dosud návnada, kterou psi požili, identifikována. Jeden pes bohužel řádění traviče nepřežil.

Ač máme (téměř) za sebou nejkratší měsíc roku, tak i přesto, byl plný novinek. Březen zcela jistě nebude jiný. Bohužel stále nepřinášíme žádné pozvánky na akce, neboť jak víme při pandemické situaci, které je v ČR nejhorší v Evropě, se ještě nějaký ten čas větší (ale ani ty menší) akce konat zcela jistě nebudou.

Komentáře

Autor:Tomáš Vožeh

Zakladatel informačního webu www.lysecko.cz. Autor příspěvků na webu a správce sociálních sítí Lysá nad Labem - Lysecko.cz na Instagramu, Facebooku a Twitteru. Obyvatel Lysé nad Labem (Řehačky). Nadšenec do moderních technologií a sociálních sítí. Fanoušek Applu a pražské Sparty.