Supermarkety v Lysé II.

Je to již více než rok, co jsme se obrátili na přední české (tedy v česku působící) nákupní řetězce, které by eventuálně mohly výstavbou pomoci našemu městu trochu zamíchat s monopolním postavením Penny Marketu v našem městě. Tehdy odpověděly všechny řetězce, ovšem bohužel nikterak konkrétní nebyly.

…a jeliož se rok s rokem sešel a situace ohledně nákupních možností se v Lysé nezměnila. (Tedy ona se změnila – snad ještě k horšímu), obrátili jsme se s podobným dotazem na řetězce i letos. Přeci jen rok je docela dlouhá doba a situace ohledně pohledu řetězců se mohla změnit.


E-mail určený pro LIDL, TESCO, BILLA, ALBERT a KAUFLAND

Dobrý den,


před více než rokem, jsem se na Vás obrátil s dotazem, který zajímá nejednoho obyvatele našeho města Lysé nad Labem. Lidí ve městě stále přibývá. V roce 2018 dokonce Lysá přivítala nejvíce nových obyvatel v regionu. Jak jsem již před rokem psal, lidé jsou zde velmi spokojení. Krásná příroda, město “nadostřel” Prahy, atd.. Když se zde ovšem někoho zeptáte, co ve město postrádá, odpověď bude většinou nedostatek nákupních možností. Jde zde pouze Penny Market, který tu dokonce má dvě prodejny nedaleko od sebe.

V tomto nekonkurenčním prostředí tento řetězec nemá moc snahu o nějaký extra zákaznický servis.

Před rokem jsem se na Vás obracel s dotazem, zda-li Vaše společnost třeba neplánuje v Lysé nad Labem stavbu prodejny. Napsali jste, že pravděpodobně zatím nikoliv a že se mám případně za nějaký čas ozvat. Rok uplynul, tak by mě zajímalo, zda-li třeba nemáte nějaké novinky ohledně tohoto (pro lysáky palčivého) tématu. Předem mockrát děkuji za jakékoliv info, které by nás všechny v Lysé a okolí velmi potešilo.


S pozdravem a přáním krásných prvních jarních dní


Za obyvatele Lysé nad Labem a webu lysecko.cz

Tomáš Vožeh


Odpovědi jednotlivých řetězců:
Odpovědi jednotlivých řetězců začali přicházet ve středu dopolede. Stejně jako před rokem i letos neuveřejňujeme celé změní odpovědí, ovšem  jejich význam zůstává nepozměněn.


Billa:
Jako první odpověděla společnost Billa. Bohužel ani po roce však žádné nové informace o výstavbě prodejny v Lysé společnost nemá. Ovšem kompetentní lidé stále prověřují všechny možnosti výstavby. Za připomenutí patří fakt, že společnost Billa již podle všeho zahájila výstavbu prodejny v Milovicích, která má vyrůst společně s poliklinikou ještě letos.

 

 

Kaufland:
Odpověď z Kauflandu přišla asi o půl hodiny později než ta z Billy. Odpověď ovšem byla hodně podobná jako od společnosti Billa. Společnost nemůže potvrdit realizaci výstavby prodejny u nás v Lysé nad Labem. U této společnosti je však ještě jeden zádrhel. Jak uvádí na svých stránkách, tak pro výstavbu prodejny požaduje společnost minimálně deset tisíc obyvatel. V Lysé je obyvatel 9500. Takže lysáci – máme co dohánět, neboť například takové Milovice již přes deset tisíc obyvatel mají…

 

 

Lidl:
Odpověď z Lidlu přišla ve středu odpoledne. Odpověď byla sice strohá, ale velmi výstižná. Společnost v emailu uvedla, že vbudoucnu by právě u nás v Lysé nad Labem prodejnu chtěla otevřít. Myslím, že tato zpráva potěší nejednoho obyvatele Lysé. Otázka zní, co si máme představit pod pojmem „v budoucnu“. Nicméně je dobře, že Lidl o situaci ohledně nedostatku supermarketu ví a dle odpovědi by snad mohl monopolní supermarketovou situaci v Lysé trochu rozbourat.

 

Albert:
Albert již loni v odpovědi uvedl, že žádné informace ohledně nových prodejen široké veřejnosti nezveřejňuje. Za rok se asi nic nezměnilo, neboť žádná odpověď na email nepřišla. Takže u tohoto prodejce se budeme muset nechat překvapit. Když ale vezmeme v úvahu, že Albert své prodejny na menších městech nestaví (Čelákovice jsou výjimka), tak bude čekání na tohoto prodejce dlouhé.

 

Tesco:
Z Tesca do dnešního dne (28. 3. 2019) neodpověděli. U Tesca je ovšem situace okolo výstavby prodejny víc než složitá. Stavět se tu mělo. Přes deset let zde vlastní dokonce pozemek u fotbalového hřiště. Když už se před deseti lety mělo začít stavět, tak se obyvatelé okolí postavili proti. Tesco tak prodejnu přesunulo do nedalekých Milovic. Dobrá zpráva je, že Tescu, které chtělo pozemek prodat, se prodej nepovedl a pozemek stále vlastní. Jelikož okolo hřiště a okolo pozemku, kde mělo Tesco stát, povede plánovaná výpadovka na obchvat města, je tu ještě šance, že Tesco zkusí pokus č.2.

 

Všem řetězcům, které odpověděly, patří i letos velké díky. S čím dál více rostoucím počtem obyvatel je naděje, že se nepříjemná situace ohledně supermarketů v Lysé nad Labem změní. Do té doby nám nezbývá než doufat, nakupovat v Penny (máme přece dvě :)), nebo si za nákupy zajet autem do Milovic, Benátek nebo Nymburka.

Komentáře

Autor:Tomáš Vožeh

Zakladatel informačního webu www.lysecko.cz. Autor příspěvků na webu a správce sociálních sítí Lysá nad Labem - Lysecko.cz na Instagramu, Facebooku a Twitteru. Obyvatel Lysé nad Labem (Řehačky). Nadšenec do moderních technologií a sociálních sítí. Fanoušek Applu a pražské Sparty.