Kraj schválil výstavbu cyklostezky Ostrá-Lysá-Čelákovice

cyklo
Cyklostezka mezi Čelákovicemi a Nymburkem, která má vést okolí Lysé nad Labem, dostává opět reálnější obrysy. Konkrétně se jedná o úsek Čelákovice – Lysá nad Labem – Ostrá. Desítky km připravovaných cyklostezek schválil končící radní ve Středočeském kraji. Nové vedení pak tyto projekty schvaluje také.

Končící koalice v čela s ANO, která opouští vedení kraje, odsouhlasila projektové záměry týkající se cyklostezek ve Středočeském kraji. Krom zmíněné cyklostezky Čelákovice – Lysá nad Labem – Ostrá, by dle projektové dokumentace mělo v kraji vzniknout na dvě desítky nových tras, které vyrostou v příštích letech.

Cyklo
Nadšenci do kol a bruslí se dočkají nové cyklostezky

Největší rozruch stále ovšem budí cyklostezka, která se dotýká i Lysé nad Labem. Jedná se o cyklostezku, která má spojit Čelákovice a Nymburk. Cyklostezka má vést v těsné blízkosti Labe (tak, jako tomu je i na dalších úsecích).

Cyklostezka má vést po pravém břehu Labe (tedy “po naší” straně). Cyklostezka má měřit okolo 20 km a spojí Nymburk a Čelákovice.
V našich končinách se počítá s vedením trasy od Litolského mostu okolo budoucího přístaviště. Následně stezka povede okolo čističky odpadních vod až ke zdymadlům, kde se počítá s mírným odklonem (právě díky zdymadlům). Následně se však trasa vrátí zpět a povede podél Labe.

Cyklo
U Mlynářice nedaleko Řehačky dojde k přemostění
Cyklostezka bude! Ale kdy?

Ve schváleném dokumentu se neuvádí přesné termíny. V prohlášení koalice však stojí, že termíny realizace budou zveřejněny později.
Projektová dokumentace ohledně našeho úseku by však již měla být hotová. Na řade je tedy zdlouhavé vykupování pozemků pod budoucí cyklostezkou.

Zde by ovšem vykupování pozemků nemusel být výrazný problém. Většina pozemků totiž patří buď Lesům ČR nebo Povodí Labe, kteří nemají s výstavbou sebemenší problém.

První zmínky o cyklostezce podél Labe mezi Nymburkem a Čelákovicemi sahají na počátky tohoto století. Nyní se však zdá, že se realizace skutečně přiblížila „na dosah“ a to i přesto, že dříve jak za pět let se po novém úseku neprojedeme.

Přehled všech projektových záměrů:

1. Cyklospojení Praha – Rudná – Křivoklátsko
2. Cyklospojení Řevnice – Srbsko
3. Cyklostezka Brandýs nad Labem – Praha Čakovice (Letňany)
4. Cyklostezka Ostrá – Lysá nad Labem – Čelákovice
5. Cyklostezka po pravém břehu Berounky Srbsko – Beroun
6. Cyklostezka Psáry-Libeř-Libeň díl II
7. Cyklostezka Týnec n. S. – Krhanice – Kamenný Přívoz
8. Kladenská cyklostezka Praha-Hostivice-Kyšice 2. etapa
9. Kolizní místo v Letech
10. Koloděje – Sibřina (po místní komunikaci)
11. Labská cyklostezka, Kostelec nad Labem -most
12. Labská cyklostezka, úsek Kly – Tuhaň
13. Propojka Průhonice – Čestlice – Benice – Kolovraty
14. Greenway Praha – Vídeň v úseku Průhonice – Nespeky
15. Ruzyně – Hostivice (podél potoka)
16. Vltavská cykl. cesta Cyklostezka Zdiby – Klecany (ulice Nábřežní)
17. Vltavská cyklistická cesta Dolany – Kralupy
18. Vltavská cyklistická cesta Máslovice – Dolánky
19. Vltavská cyklistická cesta Klecánky – Husinec
20. Vltavská cyklistická cesta, úsek Úholičky – Libčice nad Vltavou

Zdroje: ZDE a ZDE

Komentáře

Autor:Tomáš Vožeh

Zakladatel informačního webu www.lysecko.cz. Autor příspěvků na webu a správce sociálních sítí Lysá nad Labem - Lysecko.cz na Instagramu, Facebooku a Twitteru. Obyvatel Lysé nad Labem (Řehačky). Nadšenec do moderních technologií a sociálních sítí. Fanoušek Applu a pražské Sparty.