Všejanská spojka? Stát začal s přípravami

Všejany

Všejanská spojka, která má spojit trať Lysá nad Labem – Milovice s tratí Nymburk – Mladá Boleslav, dostává jasnější obrysy. Již minulý rok byla schválena studie proveditelnosti na zrychlení železničního spojení Praha – Mladá Boleslav.

V září tohoto roku byla vypsána soutěž na firmu, která provede inženýrsko-geologický průzkum. Tento průzkum pak poslouží jako podklad pro zpracování dokumentace pro územní řízení. Trať má umožnit vlakům rychlost až 200km/h.

Jak uvádí server Zdopravy.cz., trať by u Lysé nad Labem měla být zaústěna pomocí mimoúrovňového přesmyku a následně bude v nové stopě pokračovat do Milovic. Zde pak se protne se stávající jednokolejnou tratí, která bude zrušena.

Všejanská
Všejanská spojka

Trať bude následně pokračovat východním směrem přes novou železniční stanici Milovice – Boží dar. Tato opomíjená část Milovic by se tak mohla dočkat dalšího „rozkvětu“. Další zastávka pak bude Vanovice, která leží nedaleko obce Všejany, podle které je tento projekt pojmenován. Celá nová trať se na stávající trať do Mladé Boleslavi napojí před stanicí Čachovice. Pokud se tento projekt realizuje, tak cesta z Prahy nebude do automobilového města trvat déle než 45 minut.

Všejanskou spojku již loni schválila komise ministerstva dopravy. Součástí projektu je i Bezděčínská spojka u Mladé Boleslavi. Odhadované náklady na projekt u Mladé Boleslavi jsou 32 miliard. Všejanská spojka bude o dost lacinější. Zde by se náklady měly pohybovat někde okolo 5 miliard.

Nutno však ještě krotit nadšení. Plány jsou stále pouze plány a ač se plno věcí dalo již do pohybu, tak přípravy, průzkumy a další potřebné administrativní věci se budou řešit ještě dlouho. Odhadovaný rok na zahájení této výstavby se nyní uvádí rok 2027. Pokud se tedy vlakem do Mladé Boleslavi svezeme v roce 2030, bude to úspěch.

Komentáře

Autor:Tomáš Vožeh

Zakladatel informačního webu www.lysecko.cz. Autor příspěvků na webu a správce sociálních sítí Lysá nad Labem - Lysecko.cz na Instagramu, Facebooku a Twitteru. Obyvatel Lysé nad Labem (Řehačky). Nadšenec do moderních technologií a sociálních sítí. Fanoušek Applu a pražské Sparty.