Březnové zprávy

První dny meteorologického jara už pár dnů napovídají, že se to pravé astronomické jaro se kvapem blíží. S přihlédnutím na poslední zimy a období globálního oteplování, ve kterém se nacházíme, se musí letošní zimě uznat snaha, při které nás potkalo snad všechno počasí, co lze v zimě zažít.

Když opomene klasické blátivé Vánoce, byla zima po delší době opravdu zimní. Na horách si vlekaři pochvalovali vydařenou sezónu, když se lyžovalo i na dvoumetrové pokrývce, což se o předešlých zimách říct nedá. Sněhu jsme se dočkali i my v nížinách, tedy nejteplejších místech Česka. Sníh napadl v několika vlnách. Bohužel pro milovníky zimy se vždy po napadnutí sněhové pokrývky oteplilo a sníh měl na kahánku již po několika hodinách od spadu na zem.

Zažili jsme i mrazy, kdy se teploty dostávaly pod -10°C, což je na Polabí opravdu mrazivá teplota. Bohužel ostrouhali milovníci bruslení. Letos kombinace sněhu a střídavého oteplování nedovolila vytvořit kvalitní led na rybnících a tak museli bruslaři tuto zimní činnost oželet.

Silný vítr z posledních dní potrápil značnou část ČR, kdy se přes 200 tisíc domácností (včetně Lysé, Řehačky a Byšiček) ocitlo bez elektřiny.
Předpověď na další dny hovoří o postupném nástupu jara. O víkendu se teploty dostanou až k 20°C. Je čas na první zahradní  práce tohoto roku.

Na Řehačce probíhá velké čištění a kácení stromů u Labe. Zdali jde pouze o „jarní čistku“ nebo se připravuje terén pro budoucí cyklostezku je ve hvězdách. Stále jsou totiž dvě varianty realizace této hodně diskutované stavby, které rozděluje nejen místní obyvatele, pro které by stavba měla docela velký dopad (ať negativní či pozitivní).

V Lysé se finišuje na hrubé stavbě nadjezdu. Nadjezd byl umístěn na pilíře a nyní jsou na pořadu dne „dokončovací“ práce. Pokud vše půjde tak jak má, projedeme se po novém nadjezdu už v září. Následně by se měli opravovat ulice Mírová v Litoli, ulice ČSA směr Milovice a také ulice Stržiště, tedy výpadovka na Řehačku a Byšičky. 

Další práce, které letos místní čekají je stavba nového mostku na Řehačce v dolní části, který nebyl nikdy rekonstruován. Již nyní zde probíhají práce na odstranění stromů a klestí. Z městeckého úřadu přišla zpráva, že se čeká na dotace z EU, které by měly na stůl přistát někdy v letošním roce. Další zpráva hovoří, že do mostku bude nainstalovaná i „roura“ na případné vybudování kanalizace.

Při stavbě kanalizace do Byšiček se místní z Řehačky obrátili na městky úřad Lysá nad Labem s otázkou, zdali se i místní někdy dočkají kanalizace jako v sousedních Byšičkách. Městský úřad vzal dotaz sice vpotaz, ale bohužel ho zařadil do kolonky „nepotřebné“, což je velká škoda, neboť stálých obyvatel na Řehačce přibývá (už jich bude více než v Byšičkách) a i oni by si pozornost města zasloužili.

Komentáře

Autor:Tomáš Vožeh

Zakladatel informačního webu www.lysecko.cz. Autor příspěvků na webu a správce sociálních sítí Lysá nad Labem - Lysecko.cz na Instagramu, Facebooku a Twitteru. Obyvatel Lysé nad Labem (Řehačky). Nadšenec do moderních technologií a sociálních sítí. Fanoušek Applu a pražské Sparty.