Čeká nás nejsilnější bouře od orkánu Kyrill?

Silný vítr

Již pár dnů sledují meteorologové s obavami předpověď na druhou polovinu tohoto týdne. Pomalu ale jistě zvedají varovný prst nad nebezpečným počasím, které nás může zasáhnout během čtvrtka až neděle.

Psal se leden 2009 a velkou část Evropy zasáhl ničivý orkán. Od té doby asi každý, když slyší slovo „Kyrill“, ví o čem je řeč. Před 13 lety zabil po celé Evropě 48 obětí (z toho 4 v ČR).

Na většině území ČR vítr dosáhl či překročil rychlost 70 kilometrů v hodině, zhruba na třetině území měl v nárazech sílu 110 a na desetině území pak 145 kilometrů v hodině. Historicky rekordní hodnotu větru v ČR a největší během orkánu Kyrill v Evropě (216 kilometrů v hodině) naměřili meteorologové 19. ledna na nejvyšší české hoře Sněžce.

Bude se situace opakovat? V druhé polovině týdne udeří Dudley a Eunice.

Podle posledních předpovědí zasáhnou střední Evropu dvě silné větrné bouře. První ve středu (podle posledních výstupů bude čtvrteční větrná smršť nejsilnější odpoledne, kdy mají nárazy větru v Lysé nad Labem dosahovat až 90km/h). Buferova stupnice takto označuje tyto poryvy větru jako silnou vichřici.

Nárazy větru ve čtvrtek odpoledne

Druhý úder přijde v sobotu.

Ještě o něco silnější vítr nás pak zasáhne v sobotu (dle předpokladů v noci na sobotu). Pokud vyjde nynější předpověď, zasáhne Lysou nad Labem vítr o síle přes 100km/h. Tato hodnota už dosahuje označení jako mohutná vichřice.

Prosím berte tuto zprávu také jako předpověď. Všichni víme, jak se tyto předpovědi rády pletou a jak rády se mění z hodiny na hodinu. Ostražitost je sice na místě, ale vše ještě budou meteorologové upřesňovat.

Sobotní nárazy budou ještě silnější
Komentáře

Autor:Tomáš Vožeh

Zakladatel informačního webu www.lysecko.cz. Autor příspěvků na webu a správce sociálních sítí Lysá nad Labem - Lysecko.cz na Instagramu, Facebooku a Twitteru. Obyvatel Lysé nad Labem (Řehačky). Nadšenec do moderních technologií a sociálních sítí. Fanoušek Applu a pražské Sparty.