Extrémní počasí pokračuje

Pokud se vám zdá meteorologický průběh letošní zimy a jara extrémní, tak věřte, že nezdá, ale skutečně je. Počasí si zkrátka opět dělá co chce a meteorologové i obyčejní lajci jen nevěřícně koukají na již plodící třešně a kvetoucí lípy, které letos obdarovávají okolí sladkou vůní nezvykle brzy.

Od začátku roku panuje opět teplejší ráz počasí. Malé období únorových mrazů žádné terno neudělalo a než si někteří bruslaři stačili zavázat tkaničky u bruslí, byl led z rybníků pryč. Letos brzké Velikonoce (na přelomu března a dubna) byly ještě chladné. Ovšem úderem aprílového měsíce se počasí otočilo a prakticky nastoupilo letní počasí, které s menšími přestávkami trvá dodnes.

Teplé počasí potvrzuje i amatérská meteostanice Lysá nad Labem, která od roku 2010 neeviduje teplejší období (leden – červen) než ten letošní. Průměrná teplota byla v tomto období 8°C, což vzhledem k tomu, že ještě nezačalo léto, je poměrně vysoká teplota. Například v roce 2010 nebo 2013 byla průměrná teplota pouhých 5°C. Dalším důkazem teplého počasí je fakt, že v roce 2018 zaznamenala již meteostanicetřiatřicet tzv. „Letních dnů“ (dny, kdy teplota překročila 25°C). Tady se jedná o velkou anomálii, neboť většinou je takových dnů v tomto období ani ne 20.

Teplé počasí bude pokračovat
Teplé počasí bude pokračovat

Tohle vše se podepisuje na stavu podzemních vod, které dělají celorepublikově vrásky nejen meteorologům, ale i zahrádkářům a obyčejným lidem. Vody je opravdu málo a ti co nežijí přímo u řeky či nějakého rybníku, můžou mít v létě docela problém. Několikadenní déšť by situaci mohl vyřešit. Ovšem všeho s mírou! Dnes je to totiž na den přesně 5 let, kdy ČR a naše území nevyjímaje, zasáhly velké záplavy, které mimo jiné opětovně zatopily zahrady a sklepy na Řehačce..

Přesně před pěti lety zatopila Řehačka plácek (4. 6. 2013)
Přesně před pěti lety zatopila Řehačka plácek (4. 6. 2013)
Komentáře

Autor:Tomáš Vožeh

Zakladatel informačního webu www.lysecko.cz. Autor příspěvků na webu a správce sociálních sítí Lysá nad Labem - Lysecko.cz na Instagramu, Facebooku a Twitteru. Obyvatel Lysé nad Labem (Řehačky). Nadšenec do moderních technologií a sociálních sítí. Fanoušek Applu a pražské Sparty.