Zpátky v čase: 10 let od poslední velké povodně

V dnešním díle z cyklu „zpátky v čase“ se přesuneme do června před deseti lety. Tedy do června v roce 2013. Právě v tuto dobu se před desetiletím odehrávala (zatím) poslední velká voda.

Lysá nad Labem jakožto město samotné je před velkou vodou chráněno dostatečně vysokým položením oproti korytu zde protékajícího Labe. Ovšem její část Byšičky – Řehačka toto štěstí nemá a při podobných událostech je jak se lidově říká „první na ráně“. Jinak tomu nebylo ani před deseti lety.

Během prvních červnových dnů napršelo v Lysé nad Labem téměř 50 litrů na m2. Na zdejší věcně suché počasí je to úctyhodné číslo. Přidaly se však extrémní srážky i jinde po celém Česku. Nejen u nás v Lysé nad Labem vyvolaly tyto deště velké povodně.

Voda začala obyvatele Řehačky ohrožovat 3. 6. 2013, kdy se voda z Řehačky pomalu začala dostávat mimo své koryto a začala zatápět „Plácek“. Postupně voda z Řehačky zatopila více či méně všechny zahrady a byly zatopeny garáže, kůlny, suterény či sklepy.

Postiženi byli ale také obyvatelé v okolí bývalé Morušárny. Voda zatopila oba ostrůvky na Řehačce a mostek přes vodu byl do poloviny pod vodou. Ke kulminaci došlo v noci ze 4. na 5. 6. 2013. Tato povodeň se řadí jako třetí největší od roku 1981 (Větší byla už jen v roce 2003 a 2006).

Povodně na Řehačce v roce 2013

Dvakrát během měsíce? To nikdo nepamatuje…

Úklidové práce začali ihned po opadnutí vody. Dobrému vysoušení pomáhalo i počasí, které v ten měsíc skákalo z extrému do extrému. Chladný a deštivý začátek měsíce vystřídali extrémně vysoké teploty přesahující i 38°C. Vysoušení tak šlo „jedna radost“.

Konec měsíce byl ovšem opět extrémně deštivý. U nás v Lysé dokonce ještě extrémnější než na začátku měsíce. Během jednoho dne (27. 6. 2013) napršelo neuvěřitelných 52 litrů na m2. Voda se opět vrátila tam, odkud jí někteří lidé snad ještě ani nestačili vyčerpat. Zastavila se asi 10 cm od povodně, která zde byla před čtrnácti dny.

Když však voda někam nateče, musí také odtéci. Jinak tomu nebylo ani před deseti lety. Obě vlny povodní odezněly a vše se postupně vrátilo do starých kolejí.


Komentáře

Autor:Tomáš Vožeh

Zakladatel informačního webu www.lysecko.cz. Autor příspěvků na webu a správce sociálních sítí Lysá nad Labem - Lysecko.cz na Instagramu, Facebooku a Twitteru. Obyvatel Lysé nad Labem (Řehačky). Nadšenec do moderních technologií a sociálních sítí. Fanoušek Applu a pražské Sparty.