Příprava na II. kolo prezidentských voleb aneb jak dopadnou volby nejen v Lysé?

Již za týden se vrátíme k volebním urnám, abychom rozhodli o čtvrtém prezidentovi samostatné České republiky. Po Václavu Havlovi, Václavu Klausovi a Miloši Zemanovi si to ve druhém kole za pár dnů „rozdají“ Petr Pavel a Andrej Babiš.

Situace v Lysé nad Labem

Jsme především web regionální. Pojďme se tedy podívat na volby z pozice Lysé nad Labem. Za volební účast by si obyvatelé Lysé nad Labem vysloužili jedničku s hvězdičkou. Volby v Lysé totiž vždy táhnout a volební účast patří vždy k vysokým. Často se stává, že je zdejší volební účast nad průměrem celé České republiky.

První kolo první prezidentské volby 2013 přilákalo celorepublikově 61,63% voličů (v Lysé to bylo téměř 64%), Druhé kolo pak 59,11%. V Lysé se účast dostala na 61,68%. To samé pak platilo při volbě v roce 2018.
V prvním kole v roce 2018 se účast v Česku vyhoupla na 61,92% (Lysá 66,38%) a druhé kolo pak byla účast 66,60% a v Lysé 70,30%.

Letos v prvním kole přišlo rekordních 73,12% oprávněných voličů. Pokusí se obyvatelé Lysé nad Labem tento rekord překonat již za týden v druhém kole?

Volební účast v Lysé nad Labem v prezidentských volbách 2013 – 2023

Lysá nad Labem a její „dvě prohry“

V Lysé nad Labem často vyhrávají „pravicové“ či „demokratické“ strany (stejně jako v Praze a ve Středočeském kraji). To se ukázalo již v roce 2021, kdy jinde populární hnutí ANO skončilo až za koalicí SPOLU a koalicí PIRSTAN.

Prezidentské volby jsou však specifické. Nejen, že jsou více „oblíbené“, ale občas přináší velká překvapení. Lysá nad Labem, stejně jako celá Česká republika zažila již dvoje prezidentské volby. V roce 2013 ve druhém kole volila ve většině (55,39%) Karel Schwarzenberga a v roce 2018 zase Jiřího Drahoše (53,37%).
Nemusíme snad připomínat, že ani jednou to „lysákům“ nevyšlo a byl zvolen protikandidát.

Do třetice.. a nebo ne?

Letošní situace vypadá v Lysé nad Labem hodně podobně. O tom, kdo vyhraje v Lysé nad Labem druhé kolo, nikdo nepochybuje. Možná až drtivé vítězství si připíše generál Petr Pavel. V naší analýze jsme se pokusili (ale fakt jen pokusili :)) předpovědět sled událostí II. kola v Lysé nad Labem?

V analýze se pokoušíme předpovědět kam „přejdou“ voliči neúspěšných kandidátů. Ve velké míře jsou to především voliči Danuše Nerudové, kteří rozhodnou. V Lysé jich je 784. Celorepublikově to pak čítá přes 770 tisíc takových hlasů. Přejde většina ke zmíněné kandidátce z třetího místa, nebo zůstanou doma a nechají to osudu?

Predikce výsledku druhéko kola v Lysé nad Labem

Podobná situace bude nejen v Lysé nad Labem. Čeká se, že to budou právě voliči „odpadlých“ kandidátů, kteří rozhodnou volby. Volební účast se celorepublikově zastavila na 68%. Tento údaj se dle mnohých analytiků blíží stropu a nikam výše už růst nelze.

Průzkum Lysecko.cz

V anketě (kdybychom chtěli znít, jako správná média řekneme v průzkumu veřejného mínění) jsme se obyvatel Lysé nad Labem ptali, jak jsou spokojeni s výsledky voleb v první kole a co chystají na kolo druhé. Celkem se k nám dostalo 82 odpovědí.

81,7% je spokojeno s výsledky voleb v našem městě. S tím souvisí i otázka, zdali se kandidát respondentů dostal do druhé kola. 30,5% lidí odpovědělo, že nikoliv. Třetina hlasů tak ve druhém kole přistane buď Petru Pavlovi, nebo Andreji Babišovi.

Třetí otázka je tedy nasnnadě. Respondentů jsme se ptali na otázku: Pokud váš kandidát nepostoupil, koho budete volit ve druhém kole? Nebudeme to prodlužovat. Ve většině případů padnou hlasy nepostupujících kandidátů Petru Pavlovi. Když píšeme většina, myslíme ti opravdu většinu. 85% hlasů připadne právě vítězovi z prvního kola Petru Pavlovi.

Rozmáhá se nám tu takový nešvar.

To, že děti velice často používají sprostá slovíčka, zejména slovíčko pr*at už víme. To, že od nás to nemají, už víme též. To, že to říkají všichni (i Šebková) připomínat také nemusíme. Ovšem i na sociálních sítích (tím myšleno hlavně Facebook) je plno lidí, kteří nejdou pro sprosté slovo daleko.

Když na nějakého takového člověka narazíte, ignorujte ho. Ve většině případů by se takový člověk choval v realitě úplně jinak.

Jak říká Kamil Bartošek, alias Kazma (One Man Show). Nic nemusí být takové, jako se na první pohled zdá. Proč to zmiňujeme? Protože hlavně před volbami jsou sociální sítě plný tzv. „trolů“. Vytváří falešné profily, kde sdílí dezinformace a píši komínáře, které jsou předpřipravené od někoho úplně jiného.

Naštěstí mezi Lysáky je tento jev opravdu vzácný. Ještě týden na to prosím nezapomeňme.


Komentáře

Autor:Tomáš Vožeh

Zakladatel informačního webu www.lysecko.cz. Autor příspěvků na webu a správce sociálních sítí Lysá nad Labem - Lysecko.cz na Instagramu, Facebooku a Twitteru. Obyvatel Lysé nad Labem (Řehačky). Nadšenec do moderních technologií a sociálních sítí. Fanoušek Applu a pražské Sparty.