Výroční schůze (Řehačka – léto 2022)

V sobotu dne 16.7. 2022 se na Řehačce u stejnojmenné restaurace konala letní schůze pro letošní rok. Hojnou účast doplnil i 1. místostarosta města Lysá nad Labem pan Mgr. Jiří Havelka. Témat k diskuzi bylo mnoho. V dnešním článku pár takových témat rozebereme.

Oprava silnice 2022

Roky se cesty na Řehačku pouze záplatovaly a oprava vydržela vždy jen pár měsíců. V tomto měsíci se opravila příjezdová cesta na Řehačku od Lysé nad Labem (stejnou opravou prošla i cesta do Byšiček). Letos by se opravy mohla dočkat i samotná Řehačka. Opravou projde „hlavní silnice“ od vjezdu až po mostek ve spodní části osady. Termín oprav ještě znám není.

Kanalizace

Do Byšiček již kanalizace nějaký ten pátek vede. V horizontu několika let by se mohla dočkat i Řehačka. Podmínkou by však dle slov z diskuse byl souhlas s připojením jednotlivých majitelů. Ideální by bylo, aby bylo 80% majitelů objektů PRO vybudování jednotlivých přípojek k jejich objektům.

Výměna nádoby na kovy a kontejner na TKO a BIO odpad

V minulém týdnu proběhla výměna kontejneru na kovy. Důvod byl dle slov z diskuse jasný. Lidé do starého kontejneru házeli „kde co“. To ovšem nový kontejner, který má pouze malé otvory na plechovky znemožňuje.

Druhé téma ohledně odpadu bylo přistavování kontejneru na TKO a BIO odpad, který se v letošním roce smrsknul z intervalu 7x za rok na 2x za rok. Využít se tak prý mají nové BIO popelnice, které město poskytlo a nadále poskytuje a také sběrný dvůr v Lysé nad Labem

Cyklostezka

A vděčné téma cyklostezka! Horlivá diskuse se ohledně tohoto projektu vede již několik (teď již desítek) let. Zatím je vše ve fázi příprav, stavebních povolení a dalších věcí. Dle slov 1. místostarosty není otázka zda-li, ale kdy. Horizont pěti let se zdá být jako optimistický.

Cyklostezka by měla vést v těsné blízkosti Labe

Co dále zaznělo

Oprava jiných cest, než oprava zmíněné „hlavní ulice“, se zatím nechystá. Může se ovšem opět přistavit asfaltová drť a svépomocí si budou moci obyvatelé cesty opravit sami. Veřejné osvětlení se zatím taktéž nechystá a to z důvodu velkých nákladů na projektové dokumentace a věci s tím spojené. O částce samotné realizace nemluvě.

Suma-sumárum

Z pohledu stálých obyvatel jasný krok dopředu. Nová silnice, kanalizace, budoucí cyklostezka. To vše trvalí obyvatelé, kterých rok za rokem přibývá, jistě ocení. Víkendoví obyvatelé, kteří si však jezdí na Řehačku odfrknout právě od tohoto „stylu života“ alespoň na dva dny, taková cyklostezka a rapidní nárůst nejen cyklonávštěvníků asi úplně nepotěší. Tak tomu ale většinou bývá. Zavděčit se všem zkrátka nikdy nešlo, nejde a nikdy nepůjde.


Komentáře

Autor:Tomáš Vožeh

Zakladatel informačního webu www.lysecko.cz. Autor příspěvků na webu a správce sociálních sítí Lysá nad Labem - Lysecko.cz na Instagramu, Facebooku a Twitteru. Obyvatel Lysé nad Labem (Řehačky). Nadšenec do moderních technologií a sociálních sítí. Fanoušek Applu a pražské Sparty.