Lysá nad Labem v roce 2022

Roku 2021 Roku 2021 pomalu ale jistě, lidově řečeno, zvoní umíráček. Souhrn událostí letošního roku jsme si shrnuli v nedávném příspěvku „Ročenka 2021, aneb rok transformace„. Jaký ale bude rok následující? Stále bohužel nemáme křišťálovou kouli, která by nám prozradila podrobnosti o roku s třemi dvojkami, který nezadržitelně klepe na dveře. Pojďme se však podívat na události, které můžeme považovat za jisté, nebo při nejmenším za pravděpodobné.

Otevření Tesca a zahájeOtevření Tesca a zahájení stavby Kauflandu. (80%)

Téměř jisté je otevření znovuobnoveného projektu OC Tesco Lysá nad Labem. Podrobnosti se prý občané dle radní pro investice Ing. Karolíny Stařecké dozvědí v lednových listech. Dle prvních informací by mimo Tesca samotného měla stavba obsahovat i několik menších prodejních jednotek. Zdali se bude jednat o lékárnu či květinku, tak jako v Tescu v Brandýse, můžeme zatím pouze spekulovat.

V přípravě je i stavba druhého obchodního řetězce. Kaufland by měl svojí prodejnu postavit nedaleko již zmíněného Tesca. Zdali se díky obrovské byrokracii povede zahájení stavby v následujícím roce, se bohužel stále neví. Plán tak zní, nicméně „papírové“ přípravy jsou někdy složitější a delší než stavba samotná.

2022
OC Tesco již brzy v Lysé nad Labem

Otevření ulice Mírová, Průmyslová a ulice Za Koncem (90%)

Letos na konci listopadu se po průtazích otevřela dopraví tepna města v podobě ulice Československé armády. V následujícím roce by se měly otevřít zrekonstruované ulice Mírová, ulice Za Koncem a nově vzniklá ulice, která spojí ulici Jedličkova a ulici Průmyslovou a bude sloužit jako příjezdová komunikace k OC Tesco, Kauflandu a jako výpadovka na budoucí obchvat. Harmonogram otevírání si netroufáme odhadnout. Nicméně ulice Mírová by se dle oficiálních stránek města Lysá nad Labem měla otevřít někdy na konci prázdnin.

Zahájení stavby obchvatu? Ne, stále ještě ne…(10%)

K tomuto ani pomyslnou křišťálovou kouli nepotřebujeme. Projekt, který město potřebuje jako sůl, je stále pouze na papíře a tam minimálně pro rok 2022 zcela jistě zůstane. Věčné průtahy spolku Lysyn, ale i neochota majitelů k prodeji pozemku pod budoucím obchvatem, zmrazují jakékoliv naděje na zahájení stavby v roce 2022. Co se týče pozemků, tak dle starosty Ing. Karla Otavy je na tahu Středočeský kraj. Majitelům bude dle jeho slov nabídnut osminásobek ceny pozemku. Pokud ani tak majitelé k prodeji nesvolí. Visí nad majiteli slovo, které by nemělo mít v 21.století místo. Tím slovem je vyvlastnění.

2022
Na obchvat Lysé nad Labem si budeme muset ještě počkat

Oprava ostatních komunikací (100%)

Tak tady není o čem. Lysá a její okolí nutně potřebuje opravovat nejen hlavní průtahy, ale i ostatní méně využívané (a tím pádem léta neopravované) komunikace. Krom Lysé nad Labem jako takové, by se na jaře 2022 měl zcela obměnit povrch vozovky až do Byšiček a na Řehačku. Zde je oprava zcela jistá neboť se k tomuto kroku zavázala společnost Eurovia, která optimalizuje trať mezi naším městem a městem Čelákovice. Velkou měrou se totiž na stavu povrchu vozovky podepsala právě zhuštěná nákladní doprava, která s optimalizací tratě souvisela.

Cyklostezka, přístav, a další… (15%)

Dalšími velkými stavebními akcemi jsou pak výstavba plánované cyklostezky okolo Labe a taktéž stavba rekreačního přístaviště a celková revitalizace okolí mostu Bohumila Hrabala (Litolský most). Ač se v obci Ostré po téměř desítce let místní chataři a Středočeský kraj dohodli, vedení budoucí cyklostezky tak je realizace stále vzdálená. Ani v příštím roce by se tak realizace z papíru do reality přeměňovat neměla.

Samozřejmě nesmíme zapomínat na sportovní halu, která je již ve výstavbě a první návštěvníky by měla přivítat právě v roce 2022. Pokračovat by se mělo i v rekonstrukci historické radnice či v revitalizaci parku 30. výroční osvobození, kde již část (dětské hřiště) prošlo obnovou v roce letošním.

Letošní rok byl plný investičních akcí nejen města, ale i kraje. V roce 2022 tomu nebude jinak. Doufejme, že se co nejvíce staveb podaří opravdu realizovat a naše město se opět trošku zútulní a zmoderní.

Komentáře

Autor:Tomáš Vožeh

Zakladatel informačního webu www.lysecko.cz. Autor příspěvků na webu a správce sociálních sítí Lysá nad Labem - Lysecko.cz na Instagramu, Facebooku a Twitteru. Obyvatel Lysé nad Labem (Řehačky). Nadšenec do moderních technologií a sociálních sítí. Fanoušek Applu a pražské Sparty.