Ročenka 2021, aneb rok transformace

2021

Rok 2021 byl druhým rokem, kdy nejen v České republice zavládly „nové“ pořádky, které má na svědomí stále nekončící pandemie koronaviru, která tu s námi je již od března loňského roku. Není zřejmé jak dlouho ještě ve vnitřních prostorách budeme muset nosit ochranu dýchacích cest. Událo se i nespočet jiných důležitých událostí, které si v tradiční ročence po roce opět projdeme.

Bohužel začít musíme chtě nechtě již rok a půl omílaným koronavirem, který na začátku roku 2021 opět nabral na síle. Oželet jsme museli příchody nového roku v podobě novoročního ohňostroje pořádané Lysou nad Labem. Legálně nešlo ani pouštět pyrotechniku na Nový rok o půlnoci, neboť úderem 22h platil toho času zákaz vycházení. Další výrazná zpřísnění nás však měla ještě čekat.

Lysá pod svá křídla příbírá další obce a Lockdown 3.0

1. 1. 2021 Lysá nad Labem, jakožto obec s rozšířenou působností, pod svými křídly přivítala další tři obce. Obec Vykáň, Bříství a Kounice s výborným pivovarem, tak nově spadají pod naše město. Proč muselo ke změně dojít je v celku prosté – 1. 1. 2021 vstoupil v platnost zákon, který ukládá, že obec s rozšířenou působností a obce, které pod ni spadají, musí patřit ke stejnému okresu. Obce tak měly na výběr. V případě setrvání pod ORP Český Brod by znamenalo pro Kounice a zmíněné dvě obce nutnost změnit okres.

V únoru nastala pravá zima, tak jak má být. Již na začátku ledna nastalo pár tzv. ledových dnů. Za ledový den považujeme den, kdy se teplota drží pod bodem mrazu i ve dne. Stalo se tak 16. a 17. ledna. V tu dobu byl již kopec „Na Viničkách“ v obležení sáňkařů a bobistů. Rekord letošní zimy nastal pak 9.2, kdy Lysou nad Labem pokryla sedmnácticentimetrová vrstva sněhu. Zimní radovánky tak mohly začít naplno.

Nejasná opatření, zmatkující vláda a rezignovaní obyvatelé. To vše mělo za následek další zhoršení pandemické situace, na které vláda reagovala restrikcemi, které do té doby neměly obdoby. Od 1.3. totiž začal platit zákaz vycestovat mimo okres (výjimka na cestu do práce stále platila). V době „volna“ se pak člověk mohl pohybovat pouze po katastru dané obce. Jenom doufejme, že se podobná situace nebude již nikdy opakovat.

Krom „lockdownu“ (ani už nevíme, kolikátý to vlastně byl) se v Lysé nad Labem událo plno jiných událostí. Například se alespoň částečně opravila objízdná trasa okolo školy, která při uzavření ulice ČSA byla páteřní ulicí města. Komunikaci sice obléhaly dopravní značky průjezd zakázán, ale ze zkušenosti víme, že tyto značky měly respekt asi jako každodenní tiskové konference vlády, která i letos opatření proti covidu jako by tahala z klobouku. V březnu také proběhlo sčítání lidu, domů a bytů 2021. Výsledky by měly být známy v následujících týdnech.

Aby toho nebylo ohledně zdraví málo, vypukla na konci března v Čelákovicích ptačí chřipka, která se dotkla i Byšiček, kde se krom lidí sčítala i drůbež.

Opravy, rekonstrukce a revitalizace

První čtvrtletí bylo v Lysé nad Labem tragické. Na přelomu roku došlo v Lysé nad Labem k úmrtí dvou čerstvě plnoletých mladých lidí. Osmnáctiletá dívka i osmnáctiletý chlapec zemřeli po užití špatné kombinace léků, které způsobily jejich smrt.

Kriminalisté si neodpočinuli ani na jaře. Při Velikonoční neděli vyeskalovala hádka mezi partnery žijícími na sídlišti v Lysé nad Labem. Muž při hádce vytáhl nůž a několikrát svoji partnerku bodl. Ta byla následně s mnohačetnými ranami odvezena do nemocnice. Muž se ihned po incidentu dal na útěk. Ovšem za necelé čtyři hodiny ho policisté dopadli nedaleko Prahy. Muže nyní čeká vyšetřovací vazba, kde bude čekat na soud a bude se zpovídat z trestného činu – pokus o vraždu.

Mezitím celé jaro pokračovala dlouhodobá rekonstrukce železniční tratě směr Praha, ale i rekonstrukce ulice Mírová, ČSA a proběhla nová výstavba ulice u fotbalového hřiště, kudy má vést směr budoucí obchvat.

Kdo dnes občas nevyužije dovážkové služby, jako by nebyl. V době stále trvající pandemie jsou tyto služby hojně využívány. Vědí to i jejich poskytovatelé. V roce 2021 tak začal do Lysé nad Labem rozvážet nejen Rohlik.cz ale i například Dáme Jídlo.

V květnu jsme pak přinesli zprávu, že se v roce 2022 (po ukončení prací na revitalizaci železniční tratě) dočkají oprav i ty méně vytížené silnice, na které se velmi často zapomíná. Opravou by měla projít celá silnice od závodiště až k Byšičkám a Řehačce. Opravou také projdou polní cesty, které slouží jako alternativa silnice 3315 (silnice, která právě vede k Byšičkám a Řehačce)

Premiér Babiš otevírá „Kneblák“

I přes prodloužení prací v důsledku požáru se v květnu podařilo otevřít „Kneblák“ tedy domov pro lidi ve finanční nouzi. Otevření si nenechal ujít ani ještě tehdejší premiér Andrej Babiš, který v Lysé nad Labem odstartoval letošní kampaň (ne tu kampaň jako „Je to kampááň – myšleno kampaň před volbami do poslanecké sněmovny). Toho času také odstartovala stavba sportovní haly.

V tu dobu pak postupně odstartovala oprava legendární Jiřické zatáčky. Obměnou pak prošel celý úsek od Lysé až do Jiřic. V tu dobu již byla téměř hotová nová ulice na „Průmyslová“, která povede k budoucímu OC Tesco. Bohužel ani po půl roce se tato nová ulice nedá legálně projet, neboť stále je obšacovaná značkou zákaz vjezdu.

S červnem nastala první vlna veder letošního roku. Ovšem stejně jako léto loňské, nebylo ani toto léto nikterak extrémní.

Všude samé okurky

Letošní okurková sezóna byla tak okurková, že by z ní ve Znojmě zavařovaly okurky dlouhou dobu. První a poslední velkou událostí, která se však netýkala Lysé nad Labem, byla přírodní katastrofa v podobě ničivého tornáda na jižní Moravě. Z celého Česka se sunula humanitární pomoc do obcí, které během půl hodiny prakticky přestaly existovat.

Všichni s napětím očekávali letošní volby do poslanecké sněmovny konané na začátku října. Obrovská kampaň, kterou vedlo vládnoucí hnutí ANO již delší dobu, dala očekávat, že i přes obrovské minely v době pandemie bude letošním volebním favoritem.

Volby 2021 – Konec vládnutí Andreje Babiše

To, že to tak skutečně bude, odhalily první sečtené volební výsledky, které vystřelily ANO k 30%. S postupným sčítáním větších měst se ovšem náskok na druhou koalici SPOLU ztenčoval každou minutou a každým sečteným hlasem. V podvečer při sčítání těch největších měst však nastal zlom a koalice SPOLU (ODS, TOP09, KDU-ČSL) nakonec hnutí ANO odsunula na druhou pozici a společně s koalicí PIRSTAN (Piráti a Starostové) utvořila vítěznou vládní koalici složenou celkem z pěti stran. Vláda byla jmenována krátce před Vánocemi. V propadlišti dějin po třech desetiletích skončili komunisté, kterým zlomila vaz především tolerance vlády Andreje Babiše. Pod pětiprocentní hranicí vstupu do sněmovny se ocitla i nejstarší česká strana ČSSD.

V Lysé dopadly volby následovně. Vítězná koalice SPOLU získala v Lysé krásných 28,09%. Druhá skončila koalice PIRSTAN s 26,62% hlasu. Až na třetím místě pak hnutí ANO s 21,22%. Lehce nad hranici se pak dostalo ještě hnutí SPD s 5,77%. I zde si, stejně jako v celé ČR, lidé odhlasovali změnu.

V okolí se otevírají supermarkety. Dočká se i Lysá

Na jaře se otevřel Lidl v Benátkách, na podzim zase v Milovicích, a v Lysé nad Labem po letech začala realizace výstavby OC TESCO. Dlouhodobý monopol obchodu Penny Market v Lysé nad Labem se tak postupně chýlí ke konci. Během dvou let se taktéž počítá s výstavbou Kauflandu. Dostupnost nákupů se tedy v Lysé nad Labem v nejbližší době konečně skutečně zlepší.

Na podzim se bohužel opět zhoršila pandemická situace a nárůsty pozitivně testovaných se pohybovaly nad 25 tisíci denně. Žádný lockdown se však nakonal. Pro připomenutí před rokem při nakažení jednotek tisíc lidí se vykupovaly supermarkety a zavíraly se okresy. To se na podzim zatím nestalo.

Druhé Vánoce v pandemii

I díky tomu se v Lysé nad Labem mohly konat tradiční vánoční trhy na výstavišti. Bohužel to samé se nedá říct o oslavě příchodu adventu na Husově náměstí, která musela být zrušena ze dne na den kvůli nařízení vlády v demisi Andreje Babiše. I tak se našlo několik desítek lidí, kteří na rozsvícení dorazily.

První letošní sníh jsme přivítali den před Mikulášem 4. 12. Druhou várku pak Lysá dostala v pátek 10. 12. 2021, kdy sněhovou nadílku využili milovníci zimy k prvním zimním radovánkám.

Naděje do roku 2022

Rok 202Rok 2021 byl stejně jako rok 2020 tak trochu jiný, opět neplatily zavedené pořádky, na které jsme byli po desetiletí zvyklí. Pokud věříte na horoskopy a astronomii máme pro vás dobrou zprávu, dle těchto dvou předpovědí totiž „Po přelomovém roce 2020 a transformačním roce 2021 přichází rok 2022, který se pokusí vnést do rozděleného světa protikladných ideologií a světových názorů vzájemnou toleranci, velkodušnost, duchovní spříznění, příležitosti a šance k novým začátkům. Symbolickým obdobím, které odstartuje ono vše nové, jakési společenské znovuzrození, budou Velikonoce 2022″. Pojďme tomuto přes Vánoce, které jsou symbolem naděje, alespoň trochu naproti…v

Komentáře

Autor:Tomáš Vožeh

Zakladatel informačního webu www.lysecko.cz. Autor příspěvků na webu a správce sociálních sítí Lysá nad Labem - Lysecko.cz na Instagramu, Facebooku a Twitteru. Obyvatel Lysé nad Labem (Řehačky). Nadšenec do moderních technologií a sociálních sítí. Fanoušek Applu a pražské Sparty.