Odjinud: Obchvat obcí Krchleby a Všechlapy

Dnes se opět podíváme „za hranice“. Dnes totiž bude řeč o dlouhodobě plánované přeložce silnice 1/38, která je páteřní komunikací první třídy, spojující dálnici D1, D11 a D10. Dopravou přetížené obce Krchleby a Všechlapy by se v brzké budoucnosti měly však dočkat ulehčení v podobě přeložky této silnice 1/38.

Celá přeložka silnice by měla začínat u již stávajícího konce obchvatu Nymburka. Celková délka nové komunikace by měla být přes 5km a obsahovat bude i jednu mimoúrovňovou křižovatku u obce Krchleby.

Obchvat bude obsahovat i několik mostů. První po trase (směrem z Nymburku) je most, který bude vést nad komunikací z obce Veleliby do obce Bobnice. Zdejší plánovaná hluková stěna by měla co nejvíce eliminovat hluk z nové komunikace na úrovni obce Veleliby. Druhý most, a s tím i konec protihlukové stěny, bude nad komunikací do Všechlap.


Obchvat Krchleb a Všechlap

Dalším, již třetím mostem pak bude most, který přemosťuje kolejovou odbočku směr Jičín a taktéž polní komunikaci.

Již zmíněná jedna nadúrovňová křižovatka pak bude zajištovat propojení přeložky silnice 1/38 a komunikaci spojující obce Straky a Krchleby. Na několik set metrů od této nadúrovňové křižovatky se přeložka silnice 1/38 postupně vrací do své stávající úrovně.


Ze stavby budou těžit nejen obyvatelé, kterým se zlepší prostředí pro bydlení, ale i řidiči, kterým by se měl čas průjezdu zmíněnou lokalitou nejen zrychlit, ale díky absenci křížení ze železniční tratí i zbezpečnit. Přesný časový horizont bohužel zatím stanoven není. Na stránkách ŘSD však lze najít údaj o zahájení výstavby okolo roku 2026 a uvedení do provozu o dva roky poté.

Obchvat Krchleb a Všechlap na videu od ŘSD
Komentáře

Autor:Tomáš Vožeh

Zakladatel informačního webu www.lysecko.cz. Autor příspěvků na webu a správce sociálních sítí Lysá nad Labem - Lysecko.cz na Instagramu, Facebooku a Twitteru. Obyvatel Lysé nad Labem (Řehačky). Nadšenec do moderních technologií a sociálních sítí. Fanoušek Applu a pražské Sparty.