Pohled do historie – Povodně 1981

Letos v březnu tomu bylo přesně čtyřicet let od první velké povodně v novodobé historii Řehačky. Při velké jarní povodni v roce 1981 tehdy voda dosáhla podobné hladiny jako při velké jarní povodni v roce 2006.

Zaplavena byla v tom roce velká část spodní Řehačky. Voda zatopila tamní náměstíčko (mezi místními také nazýván Plácek). Lidé jezdili okolo svých nemovitostí na lodičkách. Při podzimním úklidu jsme objevili doposud nezveřejněné fotografie, které si můžete prohlédnout pod článkem.

Historické povodně na Řehačce

  • Povodně 1926 V tom roce udeřila nejsilnější známá povodeň. V červnu roku 1926 se Labe zvedlo o více než 3 metry. voda zalila téměř celé okolí. Chata Adamů (č. 062) se tímto ocitla na ostrově. Nicméně v zaplaveném území ještě nestáli téměř žádné chaty a proto byly škody minimální.
  • Povodně 1966 – O této povodní se toho bohužel moc neví. Nejsou ani žádné dobové fotografie ani žádné podrobnější informace.
  • Povodně 1981 – Dne již několikrát zmíněná povodeň. Povodeň přišla v roce 1981 kdy při jarním tání sněhu a velkém teplotním skoku, který činil i 20°C. Voda zaplavila celý plácek. Zatopila i téměř celý mostek, kterému koukal jen opravu malý kousek ze zábradlí.
  • Povodně 2000 – Velká malá povodeň při jarním tání sněhu. Povodeň která napáchala škody především v okolí Jizery dorazila na Řehačku v první polovině března. Voda zatopila mostek a lidem na plácku natekla do sklepů. Tato povodeň sice nebyla nikterak velká. Odstartovala však takzvané období „povodňového neklidu“.
  • Povodně 2003 – 23 let uplynulo od velké povodně v roce 1981. Silvestrovská obleva, která přišla s přelomem roku 2002/2003 vyvolala povodně, které se 3 ledna dostavily i na Řehačku. Voda se zastavila 20 cm před hranicí povodně z roku 1981. Při povodních nastaly tuhé mrazy a výšku velké vody dokazovali po opadnutí obrovské tlusté kry tlusté až 20cm!
  • Povodně 2006 – V zimě 2005/2006, kdy vznikla dnes již legendární píseň od Jarka Nohavici Ladovská zima a v zimě, kdy jsme byli svědky jedné z nejvyšších sněhových pokrývek za několik let ještě nikdo netušil, že jarní tání spojené s vydatným deštěm vyvolá největší povodeň v novodobé historii. Voda zatopila do výše jednoho metru celý Plácek, kde způsobila největší škody. Zatopeny byly sklepy, kůlny i obydlí místních obyvatel.
  • Povodně 2010 – Další zvýšení hladiny přišlo v roce 2010, opět se ale jednalo o zanedbatelnou událost a k větším škodám nedošlo.
  • Povodně 2011 – Předjarní tání sněhu společně deštěm způsobilo na velkém území Čech povodně. Ani tato povodeň Řehačku neušetřila a došlo k zatopení spodních částí zahrad na Plácku. Voda se opět dostala i do sklepů.
  • Povodně 2013 – Doposud poslední velká voda na Řehačce. Červnová povodeň, která přišla ve dvou vlnách dvakrát po sobě zaplavila náměstíčko, a sklepy místních

Komentáře

Autor:Tomáš Vožeh

Zakladatel informačního webu www.lysecko.cz. Autor příspěvků na webu a správce sociálních sítí Lysá nad Labem - Lysecko.cz na Instagramu, Facebooku a Twitteru. Obyvatel Lysé nad Labem (Řehačky). Nadšenec do moderních technologií a sociálních sítí. Fanoušek Applu a pražské Sparty.