Volby 2021 #1

Volby do Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky 2021 se nezadržitelně blíží. Již příští týden v pátek a v sobotu rozhodnou voliči o novém rozložení sil v českém Parlamentu. Volební kampaně, různé předvolební debaty a mnohdy i nesplnitelné sliby politiků, jsou slyšet na každém kroku.

Volební účast v Lysé nad Labem se historicky pohybuje okolo celorepublikového průměru. Nejvyšší volební účast byla zaznamenána v roce 1996, kdy se voleb do Poslanecké sněmovny zúčastnilo 77,67 % oprávněných voličů. Nejnižší byla účast naopak v roce 2002, kdy k urnám dorazilo něco málo přes 55% voličů.

Volby v Lysé nad Labem byl do roku 2017 čistě souboj dvou tradičních politických stran. Řeč je o Občanské demokratické straně (ODS) a České straně sociálně demokratické. Tyto dvě strany se od roku 1996 do roku 2017 přetahovaly o prvenství v našem městě takřka nepřetržitě. Na třetích místech se postupně vystřídaly strany jako KDU-ČSL, KSČM či TOP 09.

Volby 2021
Historie voleb v Lysé nad Labem

V roce 2017 po největší kampaní, kterou kdy Česko od revoluce vidělo, vyhrálo nejen v Lysé nad Labem ale i v celé ČR drtivě hnutí ANO 2011. Druhá pak skončila ODS a třetí místo obsadil se svojí stranou ÚSVIT Tomio Okamura.

Volby 2021 budou jiné

Letošní volby budou jiné. V roce 2017 nebyly o vítězi již před volbami sebemenší pochyby. Před čtyřmi roky nešlo o to, kdo vyhraje, ale o kolik procent bude hnutí ANO před svými soupeři. Letos je ovšem situace jiná. Dvě velké (demokratické koalice) SPOLU (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) či druhá velká koalice, která vznikla spojením Pirátů a STANu, mají velkou šanci docílit v parlamentu většiny.

Volby 2021

Naopak dvěma tradičním stranám pak zvoní lidově řečeno umíráček. Strana ČSSD sice byla součástí vlády, která se u plno lidí stále těší velké popularitě, to ovšem nemění nic na tom, že se tato jedna z nejstarších českých stran objevuje na hranici pro vstup do Poslanecké sněmovny (5%). Druhá taková strana je Komunistická strana Čech a Moravy. I této straně hrozí, že se poprvé od revoluce do sněmovny nepodívá. Naopak zcela nová strana PŘÍSAHA by se do sněmovny dostat mohla. I tato strana se totiž pohybuje okolo magické hranice 5%.

Nyní strany čeká poslední tažení. Nebude překvapením, že v příštích dnech zažijeme opět jednu z největší marketinkových akcí, kterým jsou hnutí ANO se svými PR marketéry již známí. Nyní to chce zachovat chladnou hlavu a nenechat se vtáhnout do hry politických stran, které sází na strach a dezinformace například ohledně zdanění bytů, migrantech či povinnému očkování proti stále probíhající pandemii COVID-19

Komentáře

Autor:Tomáš Vožeh

Zakladatel informačního webu www.lysecko.cz. Autor příspěvků na webu a správce sociálních sítí Lysá nad Labem - Lysecko.cz na Instagramu, Facebooku a Twitteru. Obyvatel Lysé nad Labem (Řehačky). Nadšenec do moderních technologií a sociálních sítí. Fanoušek Applu a pražské Sparty.