Stavby v Lysé nad Labem a jejím okolí – současnost a budoucnost

Rekonstrukce stávajících či výstavba zcela nových silnic, obchvatů či železničních tratí – to vše by v příštích letech mělo vést ke zkomfortnění nejen osobní, ale i hromadné dopravy a také ulehčit přetížením ulicím ve městech, které trpí stále narůstající dopravou.

Obchvat města Lysá nad Labem

Nemůžeme začít asi jinak. O obchvatu města Lysé nad Labem, který tu měl stát již dávno, se už napsalo mnoho. Nyní se přípravy posunuly do další fáze. Město Lysá nad Labem na posledním zastupitelstvu schválilo prodej pozemků, které koupilo v minulých letech od jednotlivých osob, Středočeskému kraji. Cena byla 22 miliónů. Městu se tak vrátily investice, které do nákupu pozemku dalo. Dále se bude pokračovat ve vyjednávání o odprodeji zbývajících pozemků pod budoucím obchvatem.

Budoucí obchvat Lysé nad Labem

Kaufland a Tesco

I o výstavbě těchto prodejen v Lysé se mluví léta. Jak všichni víme, obě prodejny jsou stále ve fázi příprav. Desítky let tu tak vládne supermarketový monopol v podobě Penny Marketu. Když jsme se obrátili na Tesco, potvrdili nám, že s prodejnou se stále počítá, bohužel ale stále u ní svítí „ve fázi příprav“.

To samé platí o prodejně Kaufland Na Mlíčníku. Dne 15. 9. 2021 byl na zastupitelstvu města schválen prodej pozemků právě tomuto německému řetězci. Cena byla něco přes 17 miliónů korun. Nyní se bude posuzovat vliv na životní prostředí a další potřebné nezbytnosti k zahájení výstavby prodejny.

Oprava stávajících silnic a komunikací

O tom, že jsou některé ulice v nevyhovujícím stavu, asi nemá cenu vést diskuse. To samé pak platí o některých příjezdových cestách do města. Letos proběhla celková rekonstrukce příjezdové cesty směr od Benátek nad Jizerou. Konkrétně pak od Jiřic, kde ještě v těchto dnech probíhá narovnání nebezpečné zatáčky. Rekonstrukcí také prošel malý kousek mezi Lysou a Starou Lysou. Nový povrch pak dostala i silnice 311 u Sojovic.

V roce 2022 bude pokračovat rekonstrukce ulic ČSA a Mírová. Následovat by měla rekonstrukce ulice Průběžná (ta v sídlišti), která se při rekonstrukci ulice ČSA stala chtě-nechtě dopravní tepnou města.

Rekonstruovat se bude ale i jinde. Celkovou opravou by měla projít silnice od závodiště až do Byšiček a také na Řehačku. K tomuto kroku se zavázala společnost Eurovia, která má pod záštitou rekonstrukci tratě mezi Lysou nad Labem a Čelákovicemi.

Odjinud – Obchvat Čelákovic a Záp

Na obchvat nečekají pouze obyvatelé našeho města. Již delší dobu se mluví o obchvatu Záp či Čelákovic. U první jmenované obce již rekonstrukce probíhá. V Čelákovicích je tato stavba ve fázi příprav.

Zápy by se měly dočkat co nejdříve. Neboť tato stavba po přestávce kvůli nalezení pohřebiště se na nějaký čas zastavila. Tato stavba významně ulehčí dopravní situaci výše zmíněné obce. Napojení na obchvat bude na silnici mezi Mstěticemi a Zápy. Následně se obchvat zalomí a povede v těsné blízkosti dálnice D10. V budoucnu se pak ještě počítá v pokračování obchvatu až do Brandýsa nad Labem.

V Čelákovicích pak netrpělivě vyhlížejí obchvat ulice Masarykova. Zde bude ulice Toušeňská pokračovat okolo fabriky v ulici Kozovazská a napojovat se bude až za obytnou částí v ulici Mochovská.

Obchvat Staré Boleslavi

U obchvatu ještě zůstaneme. Za velké slávy totiž byla minulý měsíc zahájena výstavba desítky let připravovaného obchvatu. Obchvat dlouhý 2,5 kilometru a velká okružní křižovatka by měly přijít na téměř 140 miliónů. Nový kruhový objezd vznikne nedaleko sjezdu z dálnice D10. Auta po obchvatu dojedou až na silnici druhé třídy číslo 331 za Starou Boleslaví, odkud budou pokračovat směrem na Mělník.

Obchvat Staré Boleslavi
Komentáře

Autor:Tomáš Vožeh

Zakladatel informačního webu www.lysecko.cz. Autor příspěvků na webu a správce sociálních sítí Lysá nad Labem - Lysecko.cz na Instagramu, Facebooku a Twitteru. Obyvatel Lysé nad Labem (Řehačky). Nadšenec do moderních technologií a sociálních sítí. Fanoušek Applu a pražské Sparty.