(NE)TRADIČNÍ LÉTO #2

Okurky zavařené a uložené ve sklepích a špajzkách jsou důkazem, že okurková sezóna již na dobro skončila. Nutno podotknout, že letošní léto bylo na zprávy a novinky opravdu skoupé.

Na začátku léta postihla jižní Moravu katastrofa. Nejednalo se však o v Česku již zažité povodně. Okolí Hodoníska zpustošilo na konci června tornádo nevídaných rozměrů a síly. Humanitární i jiná pomoc byla obrovská a s odklízení škod či finanční pomoci tamním obcím pomohla nejen středočeská města jako Lysá nad Labem či Milovice, ale i dobrovolníci.

Letošní léto bylo, tak jako většina letošní roku, mírné. Dá se říct, že léto vyvrcholilo ještě před letními prázdninami. Prozatímní letošní rekord drží 20. červen, kdy teplota dosáhla subtropické teploty 36°C. Celé léto se pak střídaly teplé epizody s těmi chladnějšími. Dařilo se i zahrádkářům, kterým pomohla se závlahou matka příroda. I Poroto, byla úroda například již zmíněných okurek letos nadstandartní.

Začátek léta byl ve znamení průměrného počasí

S létem jakoby vymizel i strach ze stále neskončené pandemie koronaviru. Tak trochu to připomíná léto 2020, po kterém přišel dlouhý a tvrdý lockdown. Tomu se snad díky testování, respirátorům ale i očkování, letos vyhneme. Z údajů z portálu iRozhlas můžeme vyčíst, že ke konci července bylo v Lysé nad Labem naočkováno 52,8%.

Procento naočkovaných v našem městě roste s věkem. Dětí do 16 let má ukončené očkování pouhá 2,7%, avšak například riziková skupina 60+ hlásí proočkovanost téměř 80% populace. Očkování je středem diskuse  doma, na pracovišti, při rodinných oslavách, ale i během neformální komunikace mezi lidmi například v MHD či obchodech. Zdali očkování bude mít nějaký pozitivní dopad, se dozvíme na podzim s nástupem respiračních onemocnění.

Podzim bude taktéž ve znamení voleb do Poslanecké sněmovny, které se konají za necelých 50 dnů. Chcete-li věřit průzkumům, tak z těch vyplívá, že volby budou letos velmi těsné, neboť se na prvním místě v těchto průzkumech střídá hnutí ANO s koalicí Pirátů a Starostů. Na paty jim však taky šlape trojkoalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL).

Léto bylo ve znamení oprav. Stále pokračuje složitá a rozsáhlá rekonstrukce ulic Mírová a Československé Armády. Uzavírkou trpí nejen obyvatelé dvou zmíněných ulic, ale i lidé v ulicích okolních. Například ulice okolo letního kina, školy a sídliště se chtě-nechtě stala dočasnou dopravní tepnou města. Záplatování děr se dočkali i lidé na Řehačce.

Na Řehačce a nejen zde také probíhá postupná digitalizace katastrálních map. U některých nemovitostí již pracovníci a zeměměřického ústavu byli a mají zaměřeno, další zaměřování bude pokračovat v září.

Instagram Lysecko.cz – Léto 2021

Komentáře

Autor:Tomáš Vožeh

Zakladatel informačního webu www.lysecko.cz. Autor příspěvků na webu a správce sociálních sítí Lysá nad Labem - Lysecko.cz na Instagramu, Facebooku a Twitteru. Obyvatel Lysé nad Labem (Řehačky). Nadšenec do moderních technologií a sociálních sítí. Fanoušek Applu a pražské Sparty.