Pohled do historie #6 – Jak vypadala Lysá nad Labem v roce okupace?

Psal se rok 1968, konkrétně pak sobota 30. březen. Pražské jaro bylo v plném proudu a do vpadnutí vojsk Varšavské smlouvy, která se černě zapsala do historie naší země, zbývalo ještě pět měsíců. Teploměr ukazoval na březen poměrně vysoké teploty.

Záznamy hovoří o téměř letních 25°C. Nad hlavou nejen obyvatel Lysé nad Labem právě probíhalo letecké snímkování krajiny. Dnes po 53 letech se nyní na tyto snímky, které zpřístupnilo Ministerstvo Obrany, můžeme podívat. Již několikrát (5x) jsme se tímto způsobem do historie na webu Lysecko.cz podívali.

Konkrétně šlo o roky 1949 a 1954. Bohužel snímky z roku 1968, které přinášíme dnes, nejsou paradoxně v lepší kvalitě než ty z let předešlých. I tak si ovšem můžeme alespoň představit, jak se naše město a jeho okolí postupně vyvíjelo. V době, kdy neexistoval nadjezd ani sídliště, ale kdy naopak ještě existovala budova cukrovaru či areál bývalé Fruty.

Východ Lysé nad Labem

Západ Lysé nad Labem

Sever Lysé nad Labem

Litol – jih

Litol – sever

Lysá nad Labem – Karlov

Lysá nad Labem – Byšičky

Lysá nad Labem – Řehačka
Komentáře

Autor:Tomáš Vožeh

Zakladatel informačního webu www.lysecko.cz. Autor příspěvků na webu a správce sociálních sítí Lysá nad Labem - Lysecko.cz na Instagramu, Facebooku a Twitteru. Obyvatel Lysé nad Labem (Řehačky). Nadšenec do moderních technologií a sociálních sítí. Fanoušek Applu a pražské Sparty.