Byty Milovice a Svět záchranářů

28052020_COVER
Byty v Milovicích a jejich prodej a také mokřad „Žábák“. V posledních dnech se mezi obyvateli v Lysé nad Labem horlivě řeší nejen prodej bytů v Milovicích, které patří městu Lysá nad Labem, ale i výstavba areálu „Svět záchranářů“, která má vzniknout na výpadovce směr Stratov za Okrouhlíkem, kde se nyní nachází mokřad tzv. „Žábák“
Prodej bytů v Milovicích.

Jedná se o prodej 282 bytů, které již nějaký ten čas vlastní právě město Lysá nad Labem v nedalekých Milovicích. Nyní by vládnoucí koalice (ČSSD, ANO, ODS) + Naše Lysá a KSČM ráda tyto byty prodala. Proti tomu ovšem chce zabojovat opozice v čele s novým uskupením Lysá nás spojuje.

Spolek Lysá nás spojuje (LNS) argumentuje fakty, že byty představují pravidelný roční příjem z těchto 282 bytů je něco okolo 8 milionů korun. LNS také upozorňuje na fakt, že tyto byty mohou v případě potřeby sloužit seniorům nebo mladým rodinám. Byty, kterých se prodej týká, se nachází v ulici Lesní, Sportovní a v ulici Slepá. Celkem se jedná o 282 bytů z 360 bytů, které město v Milovicích vlastní (dalších 111 bytů se nachází na území Lysé nad Labem)

Zastupitelé, kteří pro prodej jsou, naopak tvrdí, že město právě tyto peníze pro další rozvoj nutně potřebuje. Peníze by se daly použít na sportovní halu, bazén, kulturní sál nebo pro výstavbu chodníků v budoucnu plánovaných rekonstruovaných ulicí Mírová a ČSA (ulice jako takové bude opravovat Středočeský kraj – na městu je pak výstavba právě chodníků atd.)

Městské byty Lysé nad Labem v Milovicích
Městské byty Lysé nad Labem v Milovicích
Rozhodne o prodeji referendum?

Jelikož se jedná opravdu o velké peníze (LNS mluví až 540 milionech za 282 bytů), chce právě toto uskupení vyvolat městské referendum, které by ukázalo, jak tuto palčivou otázku vidí místní obyvatelé. V referendu by se nejen rozhodlo o prodeji či ponechání bytů v majetku města, ale i o to, zda by obyvatelé souhlasili s prodejem bytů v Milovicích, pokud by celý zisk (již zmíněných 540 milionů) šel do výstavby bytů přímo ve městě Lysé nad Labem. Nyní LNS sbírá po městě podpisy pro vyvolání referenda, které by mohlo proběhnout jako součást krajských voleb letos na podzim

Informační leták LNS ohledně prodeje bytů v Milovicích
Informační leták LNS ohledně prodeje bytů v Milovicích
Svět záchranářů vs. mokřad „Žabák“

Byty v Milovicích není jediná událost, která hýbe děním v našem městě. Další palčivé téma vyvolalo téma prodeje pozemku na výpadovce směr Stratov Středočeskému kraji, který by zde rád vybudoval projekt „Svět záchranářů“. Město tento pozemek prodalo kraji za symbolickou 1kč. Projekt jako takový sice úplný odpor nebudí (přeci jen jedná se o celkem záslužný projekt). V čem někteří vidí problém, je nešťastné umístění celého areálu.

V této oblasti (nedaleko Okrouhlíku) se totiž nachází mokřad (tzv. Žabák), kde se, dle odborníků, nachází domov a útočiště nejednoho živočicha.
Dalším faktem je otázka, zdali je vhodné v dnešní době sucha zasahovat do takovéhoto ekosystému (při realizaci stavby by se celá oblast musela pracně odvodnit).

Ohledně tohoto tématu se mělo či mohlo horlivě diskutovat na posledním zasedání zastupitelstva. Přítomni byli obyvatelé, které toto téma zajímá. Pozváni byli i odborníci, kteří se chtěli k tomuto tématu vyjádřit. Bod č. 32, který by diskusi na toto téma otevřel, však nebyl schválen a zasedání bylo v jedenáct hodin večer ukončeno.

Vyroste místo mokřadu Svět záchranářů?
Vyroste místo mokřadu Svět záchranářů?
Nic není rozhodnuto

Obě tato témata se budou i nadále řešit nejen mezi místními, ale především by měly být řešeny na dalších zasedáních zastupitelstva. To další bude již za měsíc.

Komentáře

Autor:Tomáš Vožeh

Zakladatel informačního webu www.lysecko.cz. Autor příspěvků na webu a správce sociálních sítí Lysá nad Labem - Lysecko.cz na Instagramu, Facebooku a Twitteru. Obyvatel Lysé nad Labem (Řehačky). Nadšenec do moderních technologií a sociálních sítí. Fanoušek Applu a pražské Sparty.