Jaro 2020 ve stínu pandemie

Již pár dní tu máme jaro. Zima se sice ještě o něco asi pokusí, ale její boj je však již teď vskutku marný. Pár dní už bylo, jak se říká, „na tričko“. Lidé postupně připravují své zahrádky na sezónu pěstování. Letošní Velikonoce budou ovšem jiné, než na které jsme zvyklí, ona totiž (nejen) naše země je jiná, než na kterou jsme zvyklí.

Prakticky celý březen je skoro celá planeta paralyzovaná novým typem coronaviru. Jsou k vidění věci, které jsme byli zvyklí vidět v akčních a sci-fi filmech  nebo odkudsi z Asie. Celá ČR se ocitla v karanténě. Je zákaz shlukování lidí. Lidé smí jen do práce a nakoupit. Všude na veřejnosti je pak přísný zákaz pobytu bez roušky či zakrytých úst a nosu.

Ve stínu těchto událostí trpí nejen majitelé menších obchůdků, kteří museli zavřít, ale zrušeny byly i veletrhy v čele s nejnavštěvovanější výstavou v Lysé nad Labem „Zemědělec 2020“. Zrušeny byly samozřejmě i další akce. Dojít si do kina, do klubu, nebo jen na kávu do oblíbené kavárny, bylo do nedávna zcela normální. Dnes tyto aktivity zcela vymizely.

Letošní Velikonoce budou jiné
Letošní Velikonoce budou jiné

Nakažení novým typem coronaviru se nevyhýbá bohužel ani našemu okolí. Po Čelákovicích, Semicích a Milovicích, má už prvního nakaženého i Lysá nad Labem

Mezitím vším pokračuje revitalizace traťového úseku Lysá nad Labem – Čelákovice. Oprava začala i u Litolského mostu (most Bohumila Hrabala), kde bude až do června probíhat rekonstrukce povrchu vozovky a to od Lysé nad Labem až k zatáčce směr Semice.

Kde hledat informace v době pandemie:

  • Web města Lysá nad Labem (ZDE)
  • Web ministerstva zdravotnictví (ZDE)
  • Web Seznam Zprávy (ZDE)
  • Krajská hygienická stanice Středočeského kraje (ZDE)

Na závěr si dovolíme citovat jeden příspěvek z Facebooku, který má v této době hodně výstižný podtext:

Lidstvo dostalo přesně tu nemoc, jakou potřebovalo..

Přestali jsme si vážit zdraví a proto jsme dostali takovou nemoc, abychom si uvědomili, na čem nejvíc záleží..

Přestali jsme si vážit přírody a proto jsme dostali takovou nemoc, aby nám pobyt v ní byl vzácný..

Přestali jsme fungovat v rodině a proto nás tato nemoc zamkla do našich domovů, abychom se mohli znovu naučit fungovat jako rodina…

Přestali jsme si vážit starých a nemocných a proto nám byla dána tato nemoc, abychom si připomněli, jak jsou zranitelní..

Přestali jsme si vážit zdravotníků a lékárníků, abychom zjistili, jak jsou nepostradatelní…

Přestali jsme mít respekt k učitelům a proto tato nemoc uzavřela naše školy, aby si rodiče mohli vyzkoušet sami roli učitelů….

Mysleli jsme si, že si můžeme všechno koupit, být kdekoliv a s kýmkoli a proto jsme dostali tento druh nemoci, abychom si uvědomili, že to není samozřejmost..

Mamon nám zamotal hlavu, volný čas jsme trávili v nákupních centrech, proto nám je tato nemoc zavřela, abychom pochopili, že si štěstí koupit nemůžeme..

Zaměřili jsme velkou pozornost na náš vzhled a porovnávání se navzájem, proto nám tato nemoc zakryla tváře, abychom pochopili, že tam naše krása není…..

Mysleli jsme si, že jsme vládci této země a proto jsme dostali tuto nemoc, aby nás něco miniaturního, co ani není vidět, mohlo zkrotit, dát nám za vyučenou a snad i trochu pokory..

Dostali jsme nemoc na míru.. asi jsme ji jako lidstvo už potřebovali….

Jaro ve stínu pandemie: "Klid" na Řehačce
Jaro ve stínu pandemie: „Klid“ na Řehačce
Komentáře

Autor:Tomáš Vožeh

Zakladatel informačního webu www.lysecko.cz. Autor příspěvků na webu a správce sociálních sítí Lysá nad Labem - Lysecko.cz na Instagramu, Facebooku a Twitteru. Obyvatel Lysé nad Labem (Řehačky). Nadšenec do moderních technologií a sociálních sítí. Fanoušek Applu a pražské Sparty.