Ledový leden

Teplotně nadprůměrné počasí, které nás loňský rok počastovalo téměř devítiměsíčním teplotně nadprůměrným a naopak srážkově podprůměrným počasím, je minulostí. Tradiční Vánoce na blátě vystřídal sníh a mráz. Trochou sněhové nadílky potěšila Paní Zima i nás v Polabí. Rychlé střídání teplot však mělo za důsledek, že sníh bohužel nevydržel.)

Po několika měsících nastalo v České republice „konečně normální“ počasí. Sníh, který napadl zpočátku roku, bohužel nevydržel. Osudovým mu byl především druhý lednový víkend, kdy teploty stoupaly vysoko nad bod mrazu. Poslední dny jsou ovšem celorepublikově ledové (dny, kdy teplota nevystoupí nad mrazu). Teploty okolo -10°C nejsou v denních dnech u nás v Lysé ničím neobvyklým.

Nádherné počasí panuje především na horách, kde leží po delší době opravdu bohatá sněhová nadílka. Například, když vyrazíte do našich nejvyšších hor Krkonoš, čeká vás téměř dva a půl metru sněhu. Teď už jen doufat, aby na jaře vše v klidu odtálo, což by neměl snad být problém. Celý loňský rok jsme slýchávali, jaké je sucho a nádrže jsou prázdné. Teď to chce vodu zachytit v přehradách, kdyby se náhodou opakoval srážkový deficit z roku loňského.

V Lysé zatím finišují „nejtěžší“ práce na nadjezdu. Za nedlouho by měla být konstrukce spuštěna (v ty dny – konkrétně v noci) bude díky tomu omezen provoz na trati. Následně budou probíhat tzv. dokončovací práce. Mezitím proběhne i rekonstrukce křižovatky v Litoli. Kdo ví, třeba se stane v ČR nevídaná věc a opravdu se po novém nadjezdu projedeme v plánovaný termín (září 2019).

Zimní Řehačka
Zimní Řehačka

 

Komentáře

Autor:Tomáš Vožeh

Zakladatel informačního webu www.lysecko.cz. Autor příspěvků na webu a správce sociálních sítí Lysá nad Labem - Lysecko.cz na Instagramu, Facebooku a Twitteru. Obyvatel Lysé nad Labem (Řehačky). Nadšenec do moderních technologií a sociálních sítí. Fanoušek Applu a pražské Sparty.