Shrnutí – Volby 2018

Máme za sebou další prosluněný víkend, který se po celé ČR nesl v duchu volby zastupitelů do zastupitelstva či na radnici. Na některých místech se volili i zástupci do senátu. I když se druhé zmíněné volby Lysé netýkaly, tak i přesto se v Lysé vedl tuhý předvolební boj, kde se strany snažily získat každičký hlas.

Na konečné výsledky si lidé museli v Lysé počkat do pozdních sobotních hodin.  Sčítání hlasů v tomto druhu voleb je prý jedno z nejtěžších. Průběžné výsledky se objevovaly na iDnesu ale i na Facebooku celé odpoledne. Ale až večer, po sečtení 100% hlasů mohli lidé shlédnout, jak celé volby do zastupitelstva dopadly.

Vítěznou stranou se stala strana Česká strana sociálně demokratická (ČSSD) s podporou nezávislých, která získala 20,88 % hlasů. Celkem tato strana získala 10 625 hlasů a obsadili 4 mandáty). Jmenovitě to pak jsou Ing, Karel Otava (1020 hlasů), Ing. Karolína Chudobová (811 hlasů), Ing. Martin Pípal (750 hlasů) a MVDr. Jan Kořínek (807 hlasů)

Pomyslnou stříbrnou medaili získala strana Lysá nad Labem – KDU-ČSL, která ve volbách získala 16,3% hlasů. Strana získala tři mandáty, které obsadí Mgr. Karel Marek, který získal 763 hlasů. Druhý mandát obsadí Mgr. Štěpánka Vošická (682 hlasů). Zbylý mandát pak obsadí Jan Burian (687 hlasů)

Třetí ve volbách skončila Občanská Demokratická strana (ODS), která si „ukousla“ 13,09% a získala tak dva mandáty. Mrg. Jiří Havelka získal 554 hlasů a Mgr. Hynek Fajmon 533 hlasů.
Dva mandáty dostala taktéž strana KULTURNĚ!, která získala 10,61% a obsadila stejně jako ODS dva mandáty. Jmenovitě se do zastupitelstva dostali Ing. Jan Marek (484 hlasů). Do zastupitelstva se podívá i Ing. Petr Eliška, který ač byl na kandidátce až 15. dostal od spoluobčanů podporu v podobě 458 hlasů.

Po jednom mandátu získaly strany ANO 2011, NAŠE LYSÁ, KSČM a strana Cesta města.
Z těchto stran se na radnici dostali Romana Fischerová (313 hlasů), Josef Kolman (412 hlasů), Ing. Petr Gregor a Mgr. Martina Tužinská-Synková. Další strany (Lysá v Pohybu, Společně a TOP 09) dostaly méně jak 5% hlasů a do zastupitelstva se nedostaly.

Občané karty rozdali, nyní zaleží, jak se strany dohodnou na případné spolupráci. Nutno podotknout, že v komunální politice nedělají politiku politické strany, ale lidé osobně. Lidé, kteří ve městě žijí a vidí, co jejich město trápí a co potřebuje. Politická příslušnost v tomto smyslu nehraje roli.

Kdo usedne do zastupitelstva v Lysé je rozhonduto
Kdo usedne do zastupitelstva v Lysé je rozhonduto
Komentáře

Autor:Tomáš Vožeh

Zakladatel informačního webu www.lysecko.cz. Autor příspěvků na webu a správce sociálních sítí Lysá nad Labem - Lysecko.cz na Instagramu, Facebooku a Twitteru. Obyvatel Lysé nad Labem (Řehačky). Nadšenec do moderních technologií a sociálních sítí. Fanoušek Applu a pražské Sparty.