Jarní zpravodajství

Máme za sebou první polovinu měsíce dubna. Počasí nám v druhém jarním měsíci připravilo krásné počasí. Velikonoce se až na jeden den, kdy nás zvlažil jarní deštík, vydařily. V Lysé se konalo mnoho akcí a taktéž byl „konečně“ uzavřen železniční nadjezd, který de facto rozpůlil Lysou na dvě části.

 

Počasí je v první polovině dubna opravdu přívětivé, teploty skoro každý den sahají někam okolo 20°C a mnozí zahrádkáři už vysadili sadbu do venkovních prostor. Počasí vybízí nejen k prvním letošním grilovačkám, ale i k venkovním aktivitám na zahrádce nebo ke sportovním aktivitám. Je tu nejen sezóna medvědího česneku (který bohužel díky velkému teplu rychle odkvétá a stává se nepoužitelným), ale i krásně rozkvetl lužní les za Byšičkami. Teď už to chce, jen aby nepřišel žádný ranní mrazík, který by mohl květy na rozkvetlých stromech poškodit. Počasí je opravdu teplé neboť první květy z třešní už dokonce začaly opadávat. Jestli to tahle půjde dál, tak se prvního máje budou zamilovaní líbat pod již plodící třešní :)).

V Lysé se konalo mnoho akcí. Na místním výstavišti byla výstava Narcis a České regiony, kde se prezentovala i ta nejzapadlejší zákoutí v ČR. Na náměstí Bedřicha Hrozného zase proběhl desátý tradiční řemeslný jarmark, který se i letos moc povedl a moc se těšíme na podzimní termín.

V polovině dubna „konečně“ přišla akce, na kterou se chystala Lysá skoro jako na státní převrat. Uzavřel se železniční nadjezd přes železniční koridor. Objízdná trasa vede před Ostrou a Stratov. Pro nákladní auta je pak zajížďka přes Nymburk o 50km delší. Pro místní (držitele parkovací karty) je tu zase vybudovaná objízdná trasa okolo Kovony, kde je ovšem nechráněný železniční přejezd, který není z našeho pohledu pro takový nápor připraven a hrozí zde střet s vlakem. Takže opatrnost je na místě!. Nadjezd bude otevřen nejdříve v září 2019.

Duben 2018 obrazem:

Lužní les u Byšiček
Lužní les u Byšiček
Lužní les u Byšiček
Lužní les u Byšiček
Číháme na kačenky
Číháme na kačenky
Jaro 2018
Jaro 2018

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Autor:Tomáš Vožeh

Zakladatel informačního webu www.lysecko.cz. Autor příspěvků na webu a správce sociálních sítí Lysá nad Labem - Lysecko.cz na Instagramu, Facebooku a Twitteru. Obyvatel Lysé nad Labem (Řehačky). Nadšenec do moderních technologií a sociálních sítí. Fanoušek Applu a pražské Sparty.