Příměstská doprava vs. opravy

Dnes se na webových stránkách www.mestolysa.cz (a nejen tam) objevila zpráva ohledně příměstské autobusové linky 661, kterou čeká v době letošních plánovaných oprav řada výluk a objízdných tras

Ceý email zde:


Vážená paní starostko, vážený pane starosto,

asi se to k některým z Vás již alespoň částečně doneslo, ale v každém případě Vás chci informovat o tom, co čeká na jaře linku 661.

Tuto zprávu posílám všem na trase, ale význam má především pro Kounice, Bříství a Starý Vestec.

 
Z důvodu opravy komunikace bude uzavřena II/272 mezi Kounicemi a Břístvím.

Zároveň je nutno zajistit návaznosti s linkou 398 pro Kounice a Bříství, a návaznosti s vlaky pro Kounice, Bříství a Starý Vestec, a nepřerušit přímé spojení Kounic, Bříství, St. Vestce, Přerova n.L. a Semic s Českým Brodem a Lysou nad Labem. To je při současné nutnosti zachování poloh spojů linky 398 velice obtížné.

Nabízí se jediná možnost, a sice objížďka mezi Kounicemi a Břístvím přes Vykáň, Mochov a Starý Vestec. To ale dost podstatně prodlouží jízdní dobu.

Protože návaznost pro Kounice by v tomto případě ve Starém Vestci byla opravdu obtěžující až nesmyslná (ve St.Vestci bude ale nutno zachovat přípoj pro Bříství), bude se většina přípojů pro Bříství odehrávat ve St. Vestci, a většina přípojů pro Kounice v Mochově. Tak by to bylo možné ve špičkách pracovních dnů. Mimo špičky, kdy je dlouhý interval linky 398, by v podstatě bylo možné buď úplně vypustit návaznost z linky 398 pro Bříství, nebo z Přerova zajet do Mochova, pak závlekem do Bříství a pak mimo Mochov přes Vykáň do Kounic, a nebo třetí varianta se zajížděním do Mochova před Břístvím i po Bříství. V návrhu je ta druhá varianta. To samé asi zvolím pro sobotu a neděli. Pracovní den dopoledne směr do Lysé n.L. nevychází dobře – absolutní nepřípoj od vlaku a dlouhé čekání pro Kounice, aby se vůbec stíhal přípoj pro Bříství. A nemůžu nechat zajíždět ty dva spoje do Mochova i mezi St. Vestcem a Přerovem n.L., protože to by se v jedné zastávce sjely už tři autobusy. Odpoledne nevychází návaznosti pro Kounice přes Mochov do Prahy, resp.

 Mochov je v pásmu 2, zatímco celý úsek Český Brod – Přerov n.L. v pásmu 3. Takže kvůli předplatním jízdenkám bude pro linku 661 zastávka Mochov v pásmu 2+3.

Jiná tarifní výjimka mi nebyla povolena. To znamená, že zdražení jednotlivého jízdného díky prodloužení jízdních dob je nutno strpět.

Protože linka 398 je v tomto případě neměnná, musí nutně dojít k posunům spojů v Českém Brodě a Lysé n.L., a přitom k zachování návazností na vlaky v Českém Brodě, byť na jiné. Tím je dán posun odpoledne a částečně ráno v pracovní den.

Spoje v 14:01 a 16:01 z Č. Brodu jsou ukončeny ve Starém Vestci bez závleku do Bříství. Protispoje začínají ve St. Vestci jako přípoj od 398 a jedou do Bříství a pak přes Mochov do Kounic a ČB. Dopravce dostane pokyn, aby cestující z Č. Brodu do Bříství nechal ve St. Vestci v autobuse.

Poslední spoj z Lysé n.L. nechávám „po šesté“. Tím pádem bude v Mochově dlouhý čas na přestup pro Bříství. Kounice budou mít přípoj novým spojem Mochov – Kounice – Č.Brod.

 
Je to na čtvrt roku, resp. 19.3. – 30.6.2018. Je možné, že se to posune na později. Měl jsem snahu, aby akci posunuli na prázdniny, prý je to nemožné kvůli návaznosti jiných uzavírek atd.

 
V přiloženém souboru je systém přípojů vyznačen barevně, aby to bylo co nejpřehlednější.

Dále by od 1.4.2018 měla být linka dlouhodobě zkrácena od Českého Brodu do Litole, protože se bude provádět rekonstrukce mostu přes trať v Lysé n.L. Linka bude ukončena v náhradní zastávce „Lysá nad Labem, žel. st. – Jih“ v ul. Na Zemské stezce v cca 5 minutové docházce od budovy nádraží. Toto opatření zpracovává naše partnerská organizace IDSK. O výsledné podobě jízdního řádu linky 661 během trvání obou dopravních opatření, tj. uzavírky silnice Kounice-Bříství + uzavírky mostu přes trať v Lysé n.L., Vás budeme následně informovat.

 V tuto chvíli Vás žádám o seznámení se s návrhem jízdního řádu pro pracovní den, který předkládám v podobě výňatku (společně s výňatkem jízdního řádu linky 398 s vyznačením přípojů) a dále jízdní řád se všemi zastávkami. ˇPřípadné připomínky, prosím, zašlete max. do konce příštího týdne.

Současně zasílám jízdní řád k vyjádření dopravci, abychom po obdržení Vašich připomínek mohli s dopravcem jízdní řád „doladit“.

S pozdravem  

Michal Hofhansl | odbor příměstské dopravy
oddělení projektování příměstské dopravy

Regionální organizátor Pražské integrované dopravy
Rytířská 406/10, 110 00, Praha 1
tel.: +420 234 704 596 | mobil: +420 607 089 523 | e-mail: hofhansl.michal@ropid.cz

 


Linka 661 - Jizdní řád od 19. 3. 2018
Linka 661 – Jizdní řád od 19. 3. 2018
Změny dopravy
Změny dopravy
Komentáře

Autor:Tomáš Vožeh

Zakladatel informačního webu www.lysecko.cz. Autor příspěvků na webu a správce sociálních sítí Lysá nad Labem - Lysecko.cz na Instagramu, Facebooku a Twitteru. Obyvatel Lysé nad Labem (Řehačky). Nadšenec do moderních technologií a sociálních sítí. Fanoušek Applu a pražské Sparty.