Opravy v Lysé v roce 2018

Jak asi všichni víme, letos čeká Lysou nad Labem a především její obyvatele start řetězce stavebních událostí, které se dotknout nejen každého obyvatele, ale i tak těch, kteří Lysou pouze projíždějí směr Benátky či Nymburk, nebo pouze navštěvují Lysou z důvodu konání výstav či jiných akcí.


První stavební práce je uzavření železničního nadjezdu, který je prakticky jedinou spojkou mezi Lysou a další části města – Litole. Samozřejmě. My místní víme, jak se dá tento problém částečně vyřešit a kudy se dá najít objízdná trasa. Ovšem polní cesta okolo Kovony kapacitně stačit opravdu nebude. Navíc přicházejí informace, že tuto „cestu“ budou moci využít pouze obyvatelé Lysé.
Ti co si teď řekli, že auto nechají doma a pojedou radši vlakem, aby se vyhnuli potížím, máme špatnou zprávu. Potížím se nevyhnou. Jak už z našeho webu víte, demolice nadjezdu bude spojená s výlukami vlaků. „Pod mostem budeme muset zřídit neutrální pole, aby se dělníci nezranili elektrickým proudem.
V místě pod mostem v trolejích nebude elektrické napětí a vlaky budou muset jezdit na dojezd, tedy do úseku budou muset vjet takovou rychlostí, aby jej projeli pouze setrvačností,“
řekl pro Nymburský Deník mluvčí Správy železniční dopravní cesty Marek Illiaš. Nadjezd bude uzavřen minimálně rok a půl.

Oprava páteřní ulice

S opravou nadjezdu je spojená i oprava páteřní ulice od nadjezdu směr Benátky a Milovice. Křižovatka ve tvaru ypsilon, která na konci Lysé míří buď do Benátek, nebo Milovic projde velkou rekonstrukcí a nahradí jí kruhový objezd. (Ten kruhový objezd, kvůli kterému padla výstavba supermarketu Billa)

Po pádu lávky v Tróji v Praze se spustila lavina kontrol mostů a lávek po celé ČR. Bohužel pro nás velmi špatně dopadla kontrola mostu v Litoli, který je dle kontrol v dezolátním stavu. V letošním roce bude uzavřen a projde velkou rekonstrukcí. „Ještě řešíme, jak přesně bude případná uzavírka vypadat. Letos máme ve Středočeském kraji obrovský objem staveb a jedním z takových uzlových míst je i Lysá.

Tím, že tam plánujeme několik staveb najednou, to bude trochu složitější. Ale vynasnažíme se, aby případná uzavírka trvala jen nezbytně dlouhou dobu a byla pro občany co nejpohodlnější,” říká Aleš Čermák, náměstek pro oblast investic z Krajské správy a údržby silnic pro Nymburský Deník. Opravy budou stát 130 milionů. Začít by se mělo ještě letos.

Most přes Labe – Litol

Spolu s těmito stavbami je spojená ještě rekonstrukce křižovatky ve Dvorcích. Krom uzavření nadjezdu nejsou ještě žádné časové harmonogramy k dispozici. Sledujete proto náš web, ať víte na co se kdy připravit.

Komentáře

Autor:Tomáš Vožeh

Zakladatel informačního webu www.lysecko.cz. Autor příspěvků na webu a správce sociálních sítí Lysá nad Labem - Lysecko.cz na Instagramu, Facebooku a Twitteru. Obyvatel Lysé nad Labem (Řehačky). Nadšenec do moderních technologií a sociálních sítí. Fanoušek Applu a pražské Sparty.